01. 04. 2014 11:52 | BRATISLAVA/ Nikola Teleková

Ako je možné, že sa krkovička s hnisom dostane až k vám domov?

Zisťovali sme, čo sa deje s mäsom predtým, než sa dostane na pulty predajní.

maso.jpg
maso.jpg Foto: TVNOVINY.sk

Naša čitateľka Kornélia zažila doma poriadny šok. Chuť na bravčovú krkovičku ju hneď po jej rozkrojení prešla. Jej dedo ju kúpil v levických potravinách v sobotu. Po tom, ako si ju išli uvariť, čakalo ich nemilé prekvapenie. Z mäsa vytiekla neznáma biela tekutina. Oslovili sme preto Štátnu veterinárnu a potravinovú správu a tiež Zväz spracovateľov mäsa.

maso.jpg
Foto: TVNOVINY.sk
 

Čo sa všetko deje s mäsom predtým, než sa dostane na pulty predajní? Zvieratá privezené na bitúnok musia byť z registrovaného chovu s atestom, že sú zdravé a v prípade liečenia bola dodržaná ochranná doba. Pred porážkou sú vyšetrené veterinárom, ktorý skontroluje mäso aj po zabití. Nasledujú laboratórne kontroly prostredníctvom sterov. Po posúdení mäsa, orgánov a čriev ide mäso na ďalšie spracovanie.

"Môže sa stať, že sa abces s hnisom nenájde, lebo je v mäse opúzdrený a hnis nevyteká na povrch. Najčastejšie môže vzniknúť po nejakom údere alebo po injekčnom podaní medikamentov. Nemá vplyv na ostatné mäso, nakoľko zviera pred zabitím nevykazovalo žiadne príznaky ochorenia. Po jeho odstránení s primeraným množstvom okolitej svaloviny, je ostatné mäso zo zvieraťa požívateľné," vysvetlil pre TVNOVINY.sk riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Leviciach Ján Števko. 

maso2.jpg
Foto: TVNOVINY.sk
 

Pripustil, že v zriedkavých prípadoch existuje možnosť zistenia mäsa s abcesom pri jeho zakúpení. "Musíme to hodnotiť ako "skrytú závadu", ktorú môže kupujúci v plnej miere v predajni reklamovať. Prirodzene, keď si zákazník kúpi mäso a zistí v ňom hnis, je to aj pre odborníka odpudzujúce a veľmi nepríjemné, nakoľko tento môže byť pod značným tlakom a po narezaní vystrekne a znečistí okolie napríklad v kuchynských priestoroch. Žiaľ, musím povedať, že takýto prípad sa pri zabíjaní a rozrábke mäsa môže ojedinele vyskytnúť," potvrdil Števko. 

"Nakoľko  sa jedná o skrytú vadu, ktorú nemožno vidieť ani odhaliť voľným okom, ale iba po rozrezaní mäsa, nenesie za ňu zodpovednosť ani predávajúci.Príčinou vzniku abscesu bolo pravdepodobne zalomenie ihly pri očkovaní ošípaných, takže zodpovednosť za vzniknutú situáciu nesie chovateľ ošípaných. Podľa nášho názoru, pokiaľ zákazníčka disponuje dokladom o zakúpení, mali by jej byť peniaze pri reklamácii takéhoto tovaru vrátené. Rovnako aj predávajúci by mal mať možnosť takýto tovar vyreklamovať u svojho dodávateľa a žiadať refundáciu," povedal pre TVNOVINY.sk Jiří Mlích, podpredseda predstavenstva Zväzu spracovateľov mäsa.

Podľa našich informácií Regionálna veterinárna a potravinová správa v Leviciach už vykonáva kontrolu v predajni, kde si Kornélia krkovičku zakúpila. Kontrola čaká aj bitúnok, z ktorého mäso pochádzalo.

 


Komentáre ( 0)

 

VIAC Z Domáce