Utorok 21.11. meniny má
°C
Bratislava zmeniť
28. 05. 2016 19:17 | BRATISLAVA/ TV Markíza

Presvedčíme vás, že o chľaste, opilcoch a "opici" sa dá hovoriť odborne

Či to napíšete ako chemický vzorec alebo len jednoducho poviete, o alkohole platí - je to dobrý sluha, no zlý pán.

Slováci vypili počas minulého roka o dve deci na hlavu menej než v roku 2012
Slováci vypili počas minulého roka o dve deci na hlavu menej než v roku 2012 Foto: shuterstock.com

Hovorí sa, že je to metla ľudstva. Aj alkohol má však svoj vlastný chemický vzorec. Neštudujú ho len štamgasti v krčmách, ale aj vedci vo výskumných laboratóriách. Teraz vás presvedčíme, že o chľaste, opilcoch a "opici" sa dá hovoriť aj odborne.

Prednášková sála chemicko-potravinárskej fakulty. Stredoškolskí študenti uvažujú o svojej budúcnosti. Docent Peter Szolcsányi z chemicko-potravinárskej fakulty STU motivačne prednáša. Téma? Alkohol.

Ako to dopadne, keď to niekto preženie s pitím, vie asi každý. No tu sa na alkohol pozerá čisto vedecky. Zložité chemické vzorce a procesy. V podstate sú ale za všetkými drinkami tri základné suroviny - cukor, voda a kvasinky.

Asi najkurióznejšie sa vyrába indiánske pivo ChiCha. Aby získali domorodí Američania cukor z kukurice, tak ju dôkladne požuli v ústach.

Chemici, potravinári aj technológovia. Študenti a absolventi tejto fakulty sa na veci okolo pozerajú svojimi očami. No či to už napíšete ako chemický vzorec alebo len jednoducho poviete, o alkohole platí - je to dobrý sluha, no zlý pán.

 

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z Domáce

Už ste čítali?