Správy z vášho kraja:
04. 04. 2017 17:00 | SPIŠSKÝ ŠTVRTOK/TV Markíza

V Spišskom Štvrtku je epidémia salmonelózy. Nakazilo sa až 50 ľudí

Na žemľovke upečenej v školskej kuchyni si pochutnávali deti aj dospelí.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Foto: TV Markíza

Po veľkých potravinových kauzách týkajúcich sa kvality výrobkov a pokazeného mäsa, sa objavila ďalšia. Oveľa menšia, ale pre jej aktérov veľmi nepríjemná. V Spišskom Štvrtku je epidémia salmonelózy. Jej zdrojom je žemľovka.

Po hodoch býva bolenie brucha. Bolestivo pocítili pravdivosť tohto slovenského príslovia v Spišskom Štvrtku. Na žemľovke upečenej v školskej kuchyni si pochutnávali deti aj dospelí. Takmer 50 z nich má teraz salmonelózu. Dozvuky tejto hostiny sú veľmi nepríjemné.

Okresná hygienička Poprad: „Prebieha nám momentálne epidémia salmonelózy. V súčasnosti máme 44 chorých. Z toho máme chorých 11 detí z ročníka 1-4," upresnila popradská okresná hygienička Mária Michalovičová.

„Stravujú sa deti, stravujú sa zamestnanci, stravujú sa dôchodcovia, materská škôlka, aj kaplán, ktorý zdieľal nemocničnú izbu s našim kolegom," povedala riaditeľka Základnej školy v Spišskom Štvrtku Ľudmila Barlová.

Salmonelóza tak ochromila chod kostola aj školskej kuchyne, keďže na ňu ochoreli všetky kuchárky. Nevyhla sa ani riaditeľke školy.

„Kŕče a prehánky, potom prišli vysoké teploty, horúčky, zimnica. Striedalo sa to každé 4 hodiny v podstate," opísala svoj stav riaditeľka.

Školská kuchyňa aj jedáleň sú zatvorené. Príčinou epidémie bolo nedostatočné tepelné spracovanie jedla. Škola má problém a hrozí jej pokuta.

Viac v reportáži:

 

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z Domáce