22. 09. 2018 19:23 | NOVÉ ZÁMKY/TV Markíza

Smrtiace nástrahy burčiaka: Rady vinára a lekára vám môžu zachrániť život

Oxid uhličitý sa vytvára z kvasiacej šťavy a v súboji s kyslíkom je práve on ten silnejší.

Burčiak
Burčiak Foto: TV Markíza

Smrť, ktorej sa dalo predísť. Nešťastie, ktoré sa stalo vo vínnej pivnici v Dulovciach by mohlo byť výstrahou pre všetkých, ktorí si doma robia burčiak a víno. O nebezpečnom oxide uhličitom, ktorý už pripravil o život nejedného človeka, sme sa rozprávali s mladým vinárskym odborníkom, ale aj lekárom.

Reportáž o ochutnávke burčiaka a predaji vína, pri ktorej v pivnici v Dulovciach traja ľudia odpadli a jeden človek zomrel, videl vinár Lukáš Berta aj lekár Ján Fedačko.

„Oxid uhličitý je pre človeka nejedovatý plyn avšak pri vysokých koncentráciách dochádza k malátnosti, poruche vedomia, bezvedomiu a následne k uduseniu," vysvetľuje lekár Ján Fedačko.

„Profesori nás vždy upozorňovali, že na toto si máme dávať veľmi veľký pozor. Vždy máme niekoho zavolať, kto nám pomôže, pretože to je len snehová guľa, ktorá sa nabaľuje. Keď tam jeden zostal, tak je veľmi veľká pravdepodobnosť, že tam zostane aj ten druhý," hovorí vinohradník Lukáš Berta.

Oxid uhličitý sa vytvára z kvasiacej šťavy a v súboji s kyslíkom je práve on ten silnejší.

„Je ťažší ako vzduch, je ťažší ako kyslík. Tým pádom má schopnosť vytlačiť kyslík, ktorý potrebujeme k dýchaniu z miestnosti," pokračuje Fedačko.

Jeden z najjednoduchších spôsobov, ako zistiť, či sa v miestnosti nachádza oxid uhličitý, je zapáliť sviečku.

„Je to možnosť len v tom prípade, ak sa hore nadýchnem a vydržím s tým dychom do toho momentu, pokým mi sviečka zhasne. Pokým sviečka horí, tak sa môžem nadýchnuť aj dole v pivnici, pretože je tam také množstvo kyslíka, aby ten oheň stále horel. To znamená že, aj ja sa môžem nadýchnuť," radí Berta.

Pivnicu v Dulovciach, kde sa tragédia stala, sme nevideli, no mala by sa nachádzať približne tri metre pod zemou. A tak sme sa vinára pýtali, ako by reagoval.

„V prvom rade sa poriadne rozdýchať, nadýchnuť, ako keby som išiel pod vodu. Ak náhodou už nevládzem, tak ho tu radšej nechám chvíľu ešte a vyjdem hore znova, rozdýcham sa a vrátim sa naspäť. V žiadnom prípade sa nenadýchnem tak, že vyskúšam, že možno tu kyslík nejaký je. Absolútne nie," varuje mladý vinohradník.

„Vytiahnuť poraneného a dať umelé dýchanie, aby došlo k obnove respirácie a obnove dýchacích plynov," opisuje prvú pomoc Fedačko.

Keďže aj táto pivnica, ako väčšina iných, vetranie nemá, starý otec Lukáša Bertu si vymyslel zlepšovák, ktorý ho pred oxidom uhličitým chráni. Aký? Pozrite si v reportáži Mareka Šilhavíka a Mariána Ujházyho:

 

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z Domáce

Už ste čítali?