Utorok 21.11. meniny má
°C
Bratislava zmeniť
16. 08. 2017 19:43 | POPRAD/TV Markíza

Kuchár, čašník či chyžná majú cenu zlata, Tatry trpia ich nedostatkom. Pomáhajú Ukrajincami

Nízke platy vyháňajú kvalifikovaných ľudí do cudziny a ich miesta obsadzuje lacnejšia pracovná sila spoza našich východných hraníc.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Foto: TV Markíza

Kuchár, čašník či chyžná majú cenu zlata. Vo Vysokých Tatrách zápasia s ich nedostatkom, no situácia je vážna po celom Slovensku. Nízke platy vyháňajú kvalifikovaných ľudí do cudziny a ich miesta obsadzuje lacnejšia pracovná sila spoza našich východných hraníc. Je už bežné, že jedlo v našich veľhorách vám pripraví Ukrajinec z Užhorodu a na stôl vám ho prinesie jeho kamarát z Mukačeva.

Pred 45 rokov sa v hoteloch sa uchytili len tí najšikovnejší a bolo z čoho vyberať. Dnes pozháňať čašníka či kuchára je obrovskou dilemou azda každého manažéra.

„Momentálne pociťujeme nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily a chýba nám, v podstate nejakých 50 máme otvorených pozícií v reštauračných prevádzkach," povedal nám riaditeľ hotela v spol. Tatry Mountain Resort Ondrej Pelan.

Čašník v Tatrách bol kedysi považovaný za elitu. Stabilný personál v kuchyni či v reštaurácii bol zárukou vysokého štandardu a práve títo ľudia dotvárali tú pravú dovolenkovú atmosféru.

Časy minulé sú ale preč, no a realita je poriadne krutá. „V podstate melieme z posledného," vyhlásil Jozef čestný prezident Zväzu hotelov a reštaurácií Jozef Bendžala. Nedostatok ľudí v službách je vraj alarmujúci. „Na Slovensku sú to tisíce ľudí, ktorí nám chýbajú a tento počet ešte bude narastať," dodáva.

Vyše 7 300 ponúk práce v oblasti služieb a cestovného ruchu sa objavil na internete za prvých 6 mesiacov tohto roka. Zisťovali sme aj platy na chýbajúcich pozíciách. „Šéfkuchár zarába 832 eur v priemere v hrubom a čo sa týka čašníkov, tí zarábajú 631 eur v hrubom, " tvrdí Nikola Richterová z portálu Profesia.sk

„Služby robia ľudia, nerobia stroje, čiže potrebujeme dobrých kvalitných ľudí a potrebujeme ich viac, ale potrebujeme ich aj zaplatiť. Veľa robí v zahraničí a tých potrebujeme dostať naspäť," konštatoval Bendžala.

Tí sa ale domov zväčša vrátiť nechcú. „Dvadsať rokov som pracoval v Tatrách ako kuchár s priemerným zárobkom nejakých 500 eur. Momentálne už tretiu sezónu pracujem v zahraničí s asi trojnásobným platom," povedal obyvateľ Tatranskej Lomnice Ľubomír Gašpar.

Tatranci tak problém vykrývajú omladinou z Ukrajiny. „Som tu už 2 mesiace, páči sa mi tu. Sme dobrý kolektív čašníkov a nečakal som, že ma tak pozitívne medzi seba prijmú," povedal nám ukrajinský čašník na Štrbskom plese Valerij.

„Som v kuchyni, vážim si, že tu môžem pracovať, je to oveľa lepšie ak ona Ukrajine," nadviazal kuchár na Štrbskom plese Michal.

Aby si hotelieri dokázali udržať kvalitných zamestnancov, potrebujú ich motivovať mzdami.

Viac zdrojov by vraj mali keby ich nedusila vysoká daň z pridanej hodnoty. Cudzinu dávajú za príklad.

„Poliaci 8, Česi 15, Rakúšania 10 a 12, Nemci 8, Taliani 10, Francúzi 8, treba sa pozrieť triezvo, nie politicky, triezvo sa treba pozrieť aká je DPH v okolitých štátoch, aká je DPH v centre Európy, kde chceme smerovať, alebo v jadre Európy, kde chceme smerovať a podľa toho sa treba riadiť," myslí si Bendžala.

Nie je žiadnym tajomstvom, že kuchári a čašníci robia často za minimálnu mzdu a zvyšok dostávajú bokom na ruku. Zdá sa ale, že už ani to nestačí. Aj ľudia v týchto profesiách chcú mať istotu, že budú slušne zaplatení a cenu zlata nebudú mať len navonok, ale že to pocítia aj na výplatnej páske.

Komentáre ( 0)

 


Už ste čítali?