Správy z vášho kraja:
08. 02. 2019 06:00 | BRATISLAVA/Teleráno

Poznáte rozdiel medzi dobou spotreby a dátumom minimálnej trvanlivosti?

Je medzi nimi iba tenká hranica.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: Iakov Filimonov/shutterstock.com

Viete, aký je rozdiel medzi dátumom minimálnej trvanlivosti a dátumom spotreby? Možno ich považujete za rovnocenné, ale nie je to tak.

Dátum minimálnej trvanlivosti

Je to dátum, do ktorého si potravina pri správnom skladovaní uchováva svoje špecifické vlastnosti. Pri dodržaní podmienok ich skladovania sú zdravotne bezpečné a chuťovo bezchybné, a to aj tri mesiace po uplynutí dátumu ich trvanlivosti.

Výrobca garantuje do daného dátumu udržanie textúry a chuti potraviny, avšak ani po uplynutí nehrozí konzumentovi zdravotné riziko.

Rozdiel medzi minimálnou trvalivosťou a dátumom spotreby.
Rozdiel medzi minimálnou trvalivosťou a dátumom spotreby. Foto: Teleráno
 

Dátum spotreby

Týmto pojmom sa označuje potravina, ktorá podlieha rýchlej skaze, čo môže po konzumácii spôsobovať určité zdravotné ohrozenie. Ak ste už potravinu otvorili, riaďte sa odporúčaniami výrobcu ako napríklad „Po otvorení spotrebujte do troch dní". Potravina by mala byť skonzumovaná pred uplynutím dátumu „Spotrebujte do".

Jana Venhartová z Potravinárskej komory Slovenska v Teleráne na konkrétnych príkladoch vysvetlila rozdiely v oboch termínoch.

 

Komentáre ( 0)

 


Už ste čítali?