Sobota 17.02. meniny má
°C
Bratislava zmeniť
25. 11. 2015 06:30 | BRATISLAVA/Zuzana Javorová

Slovenskí vedci potvrdili, že červené víno lieči

Vo svojom výskume prišli aj na prelomové objavy.

Pohár červeného vína.
Pohár červeného vína. Foto: TASR

Jedia veľa mastného no krvný tlak ich netrápi. Trikrát hádajte, o ktorom národe hovoríme. Správna odpoveď sú Francúzi. Pochutnať si na jedle bez následkov vraj môžu vďaka červenému vínu. Pijú ho po obede aj po večery.

Naši vedci sa rozhodli preveriť tzv. francúzsky paradox. A vo svojom výskume prišli aj na prelomové objavy. Francúzske pitie sledujú slovenskí vedci už roky. Francúzi hovoria, že im vďaka vínu nestúpa tlak.

„Pripisovalo sa to miernej konzumácií ľahkého červeného vína. Nás však zaujímali mechanizmy, chceli sme vedieť akým spôsobom to červené víno pôsobí," vysvetľuje vedkyňa SAV Iveta Bernartová.

Skúmali ho a zistili, že látky v červenom víne naozaj ochránia pred kardiovaskulárnymi chorobami. Znamená to revolúciu v pití? „Skúmali sme dealkoholizované víno. Pozitívne účinky majú len tieto extrakty z červeného vína. Ak ide o alkoholické červené víno, doporučené dávky závisia od telesnej hmotnosti," vysvetľuje vedkyňa SAV Oľga Pecháňová.

Červené víno obsahuje látky, ktoré pôsobia na tvorbu oxidu dusnatého. Keď telu chýba alebo ho má naopak priveľa , môže to spôsobovať vysoký tlak, obezitu, či iné civilizačné choroby. Látky, ktoré ovplyvňujú jeho tvorbu sú aj v iných potravinách, dokonca aj v kvalitnej čokoláde.

Slovenskí vedci nezostali iba pri víne a čokoláde. Zašli ešte ďalej a skúmali aj nové možnosti liečby ochorení srdca.

A aké sú ich zistenia? To si pozrite v reportáži Zuzany Javorovej.

 

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy

Už ste čítali?