24. 12. 2015 19:07 | BRATISLAVA/Zuzana Gálisová

Ak ste objedení po sviatkoch, takto sa vyliečite

Zora Kondé nám prezradila pár receptov ako sa vyliečiť bylinkami a nie liekmi.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shuttertock.com

Na najkrajší deň v roku sme sa dlho pripravovali a je už za nami. Stoly sa prehýbali pod fantastickým, ale mnohokrát aj nezdravím jedlom.

Práve obdobie Vianoc a po nich sa často spája nielen s množstvom darčekov, ale najmä s množstvom rozličných jedál bohatých na cukry, tuky, bielu múku, ale chudobných najmä na vlákninu.

I keď je to čas konzumácie mäsa a sladkostí, nemali by sme zabúdať na konzumáciu zeleniny a ovocia.

Priznajme si, jeme skôr očami. Žalúdok máme len jeden, predstavme si jeho veľkosť ako našu vlastnú zovretú päsť. A koľko jedla sme schopní doň dostať.

Ale...Vianoce a novoročné sviatky sú raz do roka, a aby sme ich v zdraví a pohode prežili bez bolestí či návštevy pohotovosti, poradíme vám pár prírodných a zaručených receptov. Pre tvnoviny.sk ich prezradila cvičiteľka a odborníčka na prírodnú medicínu Zora Kondé.

Kurkumový čaj a madľový olej

Ako žlčové terapeutikum pomáha našej pečeni zbavovať sa jedov, ničí škodlivé baktérie v čreve bez toho, aby narušila prirodzenú črevnú flóru. Podnecuje tiež k vyprázdňovaniu žlčníka, chráni tuk, ktorý obieha v tele, pred agresívnymi zlúčeninami a voľnými radikálmi.

A takto si pripravíme spomínaný čaj. Polovicu čajovej lyžičky kurkumy zalejeme vriacou vodou, necháme 5 min. lúhovať, precedíme a vypijeme pred jedlom, 1 - 3x denne.

Keď zmiešame 1 PL mandľového oleja s 1 ČL kurkumy na hustú kašu, natierame si ňou oblasť žlčníka, teda pravú hornú časť brucha.

Mrkva a jablko

Obe svojim obsahom vitamínov, minerálov a vlákniny sú úžasné na trávenie. Obsahujú tiež kyselinu vínnu a jablčnú, ktoré regulujú činnosť žalúdka, napomáhajú spracovaniu proteínov a tukov, teda správnemu tráveniu.

Odšťavené jablká a mrkva
Odšťavené jablká a mrkva Foto: Internet
 

Môžeme konzumovať celé alebo nastrúhať, prípadne si pripraviť šťavu a pokvapkať citrónovou šťavou. Vhodné sú aj ako pôstne jedlo.

Palina pravá

Táto bylinka nám pomôže n a lepšie trávenie a spracovanie jedla i alkoholu. Ak máte problém, urobte si čaj. Polovicu čajovej lyžičky paliny zalejeme 3 dcl vody, lúhujeme 5 minút, precedíme a vypijeme pred jedlom.

Slez nebadaný

Popíjame ho pri pri žalúdočných ťažkostiach. Pripravíme si ho vopred, a to tak, že čajovú lyžičku byliny lúhujeme 12 hodín v šálke studenej vody, potom zohrejeme, precedíme a pijeme po dúškoch.

Nechtík lekársky

Krásny kvietok nám zasa pomôže pri žlčníkovom záchvate. Čajovú lyžičku byliny zalejeme vriacou vodou a lúhujeme 10 minút, precedíme a popíjame, resp. pripravíme si obklad na danú oblasť. Do horúcej bravčovej masti vsypeme za hrsť nechtíka, necháme krátko zovrieť a odstavíme. Necháme vychladnúť. Na druhý deň zohrejeme, precedíme cez plátno a uložíme do uzatváracích pohárov. Používame pri žlčníkovom záchvate na danú oblasť.

Voda a víno ako liek

Obklad z teplej slanej vody priložíme na oblasť brucha a zjeme zopár kociek cukru, ak nás tlačí žalúdok.

Pohár teplej vody s 3 polievkovými lyžicami vínneho alebo jablčného octu vypijeme na druhý deň ráno nalačno, ak sme sa večer prejedli. Pomôže nám naštartovať trávenie i celý organizmus,  vhodne pôsobí i na žlčník a cholesterol a vysoký krvný tlak.

Žena s pohárom vína
Žena s pohárom vína Foto: guardian.co.uk
 

Ak to preženieme s alkoholom a potrebujeme sa prebrať, uvaríme si čiernu kávu a jemne posypeme mletým čiernym korením.

Nezabúdajte, že aj dostatočný pohyb na čerstvom vzduchu či cvičenie nám pomôže pri pokojnom a zdravom prežití vianočných sviatkov.

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy

Už ste čítali?