Nedeľa 19.11. meniny má
°C
Bratislava zmeniť
08. 11. 2017 16:00 | BRATISLAVA/nb

Chudnete? Netrápte sa už drastickými diétami, kľúčom je táto jediná vec

Dietológ má riešenie, ktoré poteší každého. Monika tak schudla viac než 50 kíl.

Monika Večerková pred premenou a po nej
Monika Večerková pred premenou a po nej Foto: TV Markíza

Výživový poradca Michal Páleník stojí za úspešnými zmenami stravovacích návykov všetkých účastníkov v Extrémnych premenách. Nový jedálniček im zostavil tak, aby ich neznechutil a nenútil jesť to, čo neznášajú. Nový stravovací režim prispôsobil tomu, na čo sú chudnúci už zvyknutí. Aj v tom je tajomstvo jeho úspechu.

Michal zostavil plán aj Monike Večerkovej, ktorá vážila 134 kilogramov a za rok sa jej podarilo schudnúť na 81 kíl! Napriek jej počiatočným obavám, či dokáže zvládnuť zabezpečenie stravy pre manžela, štyri deti a seba, to zvládla skvele. Občas varila dvojmo, lebo deti nechceli jesť to, čo mala naplánované pre seba. Drastické diéty sa ale nekonali.

"Jedlo, ktoré deti nedojedia, Monika zje za ne. Tieto jedlá z jedálnička kompletne vylúčime a sladkosti nahradíme ovocím," popisuje Michal jej stravovacie zlozvyky.

Okrem toho sa v Monikinej rodine zje dosť veľa zemiakov. Tie ale nie sú pri chudnutí taký problém, ako by ste si mysleli. "Môžeš kľudne aj zemiaky, sú veľmi zdravé, obsahujú bielkoviny. Jedz ich naďalej, najviac vitamínov a minerálov je v šupke, takže ich pripravuj v šupke. K tomu trošku masla, mäska a je to v poriadku," hovorí Michal.

Dietológ je zástancom menšieho množstva jedla. Človek si tak môže dopriať to, čo má rád, ale s mierou. "Ide o porcie," zdôrazňuje. Monike rozložil stravu do piatich jedál za deň a zvýšil množstvá zeleniny a ovocia. Inšpirujte sa receptami, podľa ktorých varila v priebehu premeny.


Strukovinová nátierka s pečivom

Ingrediencie:

  • 56 g varenej šošovice
  • 1 strúčik cesnaku
  • 16 g sezamovej pasty/sezamového masla
  • 1/2 citróna
  • 1/2 polievkovej lyžice sezamového oleja
  • 1 a 3/4 krajca celozrnného pšeničného chleba
  • bylinky, medvedí cesnak, korenie, soľ

Postup prípravy:

Do mixéra vložte uvarenú šošovicu, pridajte soľ, sezamovú pastu, olej a roztlačený cesnak. Ak je nátierka príliš hustá, pridajte trochu vody. Všetko zmixujte do hladkej konzistencie. Na záver pridajte podľa chuti citrónovú šťavu. Konzumujte s čerstvou zeleninou a pečivom.


Šalát s jogurtom:

Ingrediencie:

  • 60 g morčacích pŕs bez kosti
  • 1/4 misky ľadového šalátu (s 300 ml objemom)
  • 1 a 1/4 uhorky (375 g)
  • 2 rajčiny
  • 1/2 polievkovej lyžice olivového oleja
  • 75 g bieleho jogurtu (1,5 - 1,8% tuku)
  • 3 polievkové lyžice cíceru v konzerve (60 g)
  • grilovacie korenie, bylinky, zeleninová soľ
  • podľa chuti balzamiko

Postup prípravy:

Mäso nakrájajte na rezance, posypte grilovacím korením a opečte na oleji. Na záver osoľte zeleninovou soľou. Hotové mäso zmiešajte s nakrájanou zeleninou zaliatou jogurtom a pridajte cícer. Ak sú pre vás uhorky ťažké, vynechajte ich a pridajte si viac inej zeleniny.

Dobrú chuť!

 

Sledujte všetky odvysielané epizódy Extrémnych premien zadarmo v našom archíve.

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy

Už ste čítali?