10. 01. 2018 12:37 | BRATISLAVA/zg

Vyhnite sa páleniu záhy! Stačí pridať do jedla pár ingrediencií

A nechýba tam ani tradičná surovina v slovenskej kuchyni.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: Tharakorn/shutterstock.com

Je po sviatkoch, počas ktorých sa stoly prehýbali od jedla, sladkostí a všakovakých dobrôt. Určite aj vy po Vianociach často pociťujeme pálenie záhy a máte ťažkosti s trávením po ťažkom, mastnom a pikantnom jedle.

Ako sa pálenie záhy prejavuje?

Najčastejšie sa objavuje alebo zhoršuje po konzumácii tučného, pikantného, sladkého, kysnutého jedla alebo po čokoláde, cibuli či cesnaku. Často sa stačí napiť bieleho vína, koly, čaju či džúsu a problém je na svete.

Pálenie sa objavuje, keď sa do pažeráka dostane obsah žalúdka. Poznáme ho podľa návratu kyslých alebo horkých štiav do krku, ale aj podľa pocitu na zvracanie, tlaku za hrudnou kosťou a bolestivého hladu.

Medzi ďalšie príznaky patrí bolesť v oblasti žalúdka, pocit plnosti v nadbrušku, nadúvanie, grganie, zápaly žalúdočnej sliznice a vred žalúdka alebo dvanástnika.

Aj prejedanie a nevhodné kombinovanie sladkých a kyslých jedál sa často podpisuje pod pálenie záhy.

Tento pocit ešte znásobuje aj tzv. hádzanie jedla do seba, či nekontrolovateľná pažravosť, pričom jedlo dostatočne nepožujeme. Žalúdok vedia takto podráždiť aj citrusové plody.

Ak k nesprávne konzumovanej strave pridáme stres vznikne doslova vražedná kombinácia. Pri neustálom strese sa totiž dvihne množstvo nahromadenej žalúdočnej kyseliny. K stresu treba ešte prirátať aj fajčenie a obezitu.

Tieto potraviny uhasia záhu

Výživová poradkyňa Veronika Hanáková v Teleráne prezradila, akými potravinami ju môžeme uhasiť. Prezradila, že existujú prírodné potraviny, ktoré nás zachránia a nemusíme ihneď siahať po liekoch. Pomôže vám toto:

Tieto potraviny vám pomôžu uhasiť záhu.
Tieto potraviny vám pomôžu uhasiť záhu. Foto: Teleráno
 

- zázvorový čaj s medom a so  škoricou; odporúča sa vypiť dve šálky denne
- veľmi rýchla pomoc je žuvačka, ktorá podporuje produkciu slín a tie zneutralizujú kyseliny v organizme
- ovsené vločky sú výborné pre obsah vlákniny, ktorá urýchľuje trávenie
- kurkuma je vhodná na slané pokrmy; treba pridať malú lyžičku do jedla alebo len tak rozpustiť vo vode a vypiť. Kurkuma potláča a neutralizuje kyselinu.
- kivi je vhodné kvôli obsahu enzýmov, pretože všetko menej sladké ovocie je vhodné proti páleniu záhy
- cesnak je tiež vhodné pridať do jedla a nebude nás páliť záha

 

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy

Už ste čítali?