11. 06. 2018 19:37 | BANSKÁ BYSTRICA/TV Markíza

Bylinkárska sezóna vrcholí. Ukážeme vám, ako si pripraviť dokonalý čaj

A dala aj jednu dôležitú radu pri príprave akéhokoľvek bylinkového čaju.

Edita Gabajová.
Edita Gabajová. Foto: TV Markíza

Jún je mesiac bylinkárov. Taký bylinkový čaj v zime zohreje a v lete povzbudí, no najmä pomáha pri rôznych chorobách. V dňoch okolo Jána bylinkárska sezóna vrcholí.

„Ja vidím vždy všade liečivé rastliny. Aj čo vám sa zdá ako burina, pre mňa je to liečivá rastlina," povedal nám známa bylinkárka z Banskej Bystrice Edita Gabajová.

Vyrastala na Horehroní. Ako dieťa sa na zakvitnutých lúkach hrala, dnes na nich zbiera bylinky a to od začiatku apríla do konca septembra. „V týchto dňoch, čo je zaujímavé - je to zázrak prírody, že na tejto lúke dnes napríklad môžeme nájsť aj 30 druhov liečivých rastlín," vysvetlila.

Detaily pri bylinkách rozhodujú

Rozoznať ich nestačí. Treba si dávať pozor na detaily, ktoré rozhodujú. „Každá bylina má iný správny okamih zberu a v odbornej literatúre je napísané, buď zbieram kvitnúci vňať, alebo len kvet alebo zbierám len listy," zdôraznila.

Hoci sú lúky plné liečivých rastlín, správneho bylinkára to vraj neuspokojí. Reportér Ľubor Fronko sa s pani Editou presunuli aj do záhradkárskej osady, kde má svoj kúsok zeme. Ríbezle na ňom ale nepestuje. Nájdete tam levanduľu, oregano, pamajorán, echinaceu purpurovú. Dôvodom je, že obsahujú určité liečivé látky, ktoré posilňujú účinok našich liečivých divo rastúcich látok.

 

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy

Už ste čítali?