22. 06. 2018 06:00 | BRATISLAVA/zg

Poriadok v chladničke vám ušetrí nemalé peniaze

Nezabúdajte, že ho treba udržiavať aj v mrazničke.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: Andrey Armyagov/shutterstock.com

Poriadok je veľmi dôležitý len byte alebo v skrini, ale aj v chladničke. Dobrým systémom ušetríte peniaze, jedlo dlhšie vydrží, budete mať prehľad, čo v chladničke máte a nebude si zúfať, že niečo po otvorení dverí neviete nájsť.

Každé miesto chladničke je, vďaka rozdielnej teplote, určené pre iný typ potravín. Podľa výživovej poradkyne Zuzany Douchovej aj preto veľmi záleží, kde sú jednotlivé potraviny uložené. „Najchladnejšie je naspodku chladničky. Smerom nahor teplota rastie, s každým poschodím o stupeň. A to má vplyv aj na čerstvosť potravín, " vysvetlila.

Ste ten typ človeka, ktorý potraviny ukladá podľa toho, kde je voľné miesto alebo má vlastný poriadok? Tu je pár rád, ako si urobíte systém vo svojej chladničke.

Spodok patrí mäsu a zelenine

Plastové boxy sú určené napríklad pre ľadový šalát, karfiol, brokolica, kel, mrkvu, zeler, petržlen, repu alebo reďkovku. Zeleninu pred uložením neumývajte.

Teplota v poličke nad šuplíkmi má 2 až 4 stupne, môžete v nej pokojne odložiť surové mäso, hydinu a ryby, ktoré tu však vydržia maximálne tri dni. Mäso by ste mali odložiť v plastovej fólii alebo dobre uzatvorenej nádobe.

Do stredu dajte údeniny a mliečne výrobky

V strednej časti chladničky býva zvyčajne 4 až 6 stupňov. Je to ideálna teplota pre otvorené paštéty, uvarené mäso, šunku, údeniny, maslo, margaríny, plátkové a tavené syry, jogurty a mlieko. Dobrá rada: mäsové a mliečne výrobky oddeľte.

Jedlá z vrchnej poličky musíte zjesť do dvoch dní

Pre uskladnenie už uvarených jedál je najvhodnejšia práve táto časť chladničky. Je tu zvyčajne 7 až 8 stupňov. Tu môžete odkladať napríklad omáčky, guláš, polievky, pudingy, torty, zákusky alebo hotové chlebíčky. Nezabúdajte, že do chladničky musíte dať už vychladnuté jedlo a zjesť by ste ho mali do 48 hodín.

Dvere patria aj nápojom a vajíčkam

Najteplejším miestom chladničky s 10 až 11 stupňami sú dvierka. Dolná časť je vhodná na uskladnenie nápojov ako napríklad mlieko, džúsy, minerálky, pivo alebo otvorená fľaša bieleho vína.

Stredná časť je dobrá pre vajíčka. Tie by ste mali odložiť špičkou dole, pretože na tupej strane sú póry a vajíčko cez ne prijíma kyslík.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: DaLiu/shutterstock.com
 

Dvierková horná časť môže byť alternatívou pre uloženie masla alebo margarínov. Ale pokojne tu môžete odložiť aj otvorené konzervy, plechovky alebo otvorené marmelády.

Aj mraznička má svoj systém

Je to ideálne miesto pre potraviny, ktoré budete potrebovať až o niekoľko dní. Môžete do nej dať okrem mäsa aj rožky, chlieb, šunku alebo zeleninu. Nezabudnite si potraviny označiť dátumom, kedy ste ich dali zamraziť.

TIP: Rozmrazovanie mäsa má svoje pravidlá

Mäso vydrží v mrazničke až 10 mesiacov; bylinky, morské ryby a plody, ovocie a zelenina, huby a zmrzliny dokonca až rok. Sladkovodné ryby a vnútornosti maximálne 90 dní, mastné údeniny dokonca len mesiac. Pre chudšie údeniny, omáčky a pyré platí dvojmesačná doba skladovania. Ak si zamrazíte pečivo, nezabudnite ho do pol roka zjesť.

Čo nepatrí do chladničky

zemiaky
cibuľa
cesnak
niektoré ovocie: banány, melóny, citróny, jablká, ananás
paradajky
káva
čokoláda
zatvorené paštéty a plechovky
marmelády, lekváre a džemy
med
kečup
horčica
červené víno
alkohol
čili omáčka

TOP 5 tipov, ako udržať chladničku čistú

Nepreplňujte chladničku, potraviny umiestňujte rovnomerne: Keď medzi nimi neprúdi vzduch, veľmi rýchlo sa kazia. Nemali by byť ani nalepené na stene, pretože plytváte elektrinou. Dôležité je zapamätať si, že preplnená chladnička málo chladí.

Odstraňujte pravidelne ľad a námrazu zo stien chladničky, pretože znižuje výkonnosť. Môžete to robiť teplou vodou s octom, ktorý dezinfikuje.

Minimálne raz za mesiac vyberte všetky potraviny z chladničky a upracte v nej. Potom ju nechajte vyvetrať a dajte do nej pohlcovač pachu. Môžete si ho kúpiť v obchode, niekedy zaberie ako pohlcovač pachu hubka s octovou vodou, alebo káva na tanieriku.

Balenie potravín: Vráťte sa ku klasike, alobal a fólia nie sú na všetko dobré

Prebaľte potraviny z originálnych obalov, ktoré potom uložte do potravinových škatuliek alebo igelitových potravinových vrecúšok. Syrom vymieňajte obal každý druhý deň.

Do chladničky nepatria vlažné a horúce potraviny. Keď ich tam v tomto stave dáte, chladnička musí zvýšiť výkonnosť a spotrebuje tak viac elektriny. Nezvýši sa ani vlhkosť v nej, a tak zelenina nezačne rýchlo plesnivieť. V lete môžete napr. polievku pred odložením do chladničky schladiť v studenej vode vo vani alebo lavóre, píše doma.nova.cz.

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy

Už ste čítali?