Správy z vášho kraja:
03. 08. 2018 09:00 | PR článok

Z týchto zdravých jedál sa budú vaše deti zalizovať

Kedysi sme deti naháňali s miskou špenátu, no dnes už zelenina nepatrí medzi strašiaky.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: archív M. Luberdovej

Už dávno neplatí, že zdravé jedlo nevyzerá lákavo a vonkoncom nie je pravda ani to, že nemá žiadnu chuť. Mýty o tom, že zeleninu musíme deťom nútiť alebo že ozajstným jedlom je len „mäsko s ryžou", sú dávno prekonané a zbúrané. Moderná zdravá kuchyňa je plná úžasných receptov, ktoré majú nápad, sú z čerstvých lokálnych surovín a sú nielen pastvou pre oči, ale aj pre hladné detské brušká.

Presvedčiť sa o tom môžu aj diváci novej relácie MiLuJem, ktorú od augusta v spolupráci s reťazcom BILLA na obrazovky prináša televízia Markíza. Milá relácia o varení umožní všetkým nahliadnuť do receptov krásnej a fit maminy Mirky Luberdovej, ktorá každú stredu pripraví chutné, nenáročné a hlavné zdravé pokrmy nielen pre deti.

„Ako mama dvoch živých detí viem, že potrebujú nielen vitamíny a zdravé suroviny, ale musia niekde nahnať aj energiu, ktorú denno-denne vybehajú. Preto si vyberám kvalitné lokálne suroviny a nenáročné recepty na prípravu, nech sa deťom viem naplno venovať. Také nájdem v BILLA, kde oceňujem hlavne sezónnu zeleninu a ovocie od slovenských farmárov," vyznáva štýlová mama.

Zelenina už nie je strašiak

Kedysi sme deti naháňali s miskou špenátu, no dnes už zelenina nepatrí medzi strašiaky. Aj spomínaný „zelený nepriateľ" sa dá šikovne zakomponovať do šalátov, cestovín, ale napríklad aj do smoothie. Ďalšou skvelou sezónnou letnou zeleninou, ktorá sa dokonca dá využiť na slano i na sladko, je cuketa. Táto sestra tekvice je ideálna napríklad na grilovanie, ale je aj skvelým základom pre zeleninové placky. Pri nich môžeme cuketu kombinovať aj s inou zeleninou - kalerábom, mrkvou, či zemiakmi. Stačí postrúhať, zmiešať s múkou a vajíčkom, ochutiť a „plackový" základ je hotový.

Cuketové placky

INGREDIENCIE:

1 veľká cuketa SLOVENSKÁ FARMA alebo BILLA NAŠE BIO

1 strúčik cesnaku

80g halloumi syr

2 vajíčka BILLA

1/2 hrnčeka bezlepkovej múky

1/2 lyžičky sladkej papriky

majorán

oregano

štipka curry

štipka korenia

BILLA PREMIUM himalájska soľ

BILLA olivový olej na varenie

POSTUP:

Cuketu nastrúhame, jemne posolíme a necháme odstáť tak, aby pustila vodu. Tú potom zlejeme. Postrúhame halloumi syr (nastrúhame ho nahrubo) a pridáme k predpripravenej cukete. Dochutíme koreninami podľa chuti. Pridáme vajíčka, múku a všetko premiešame. Necháme chvíľku odstáť, aby sa spojili všetky chute. Na rozpálenej panvici s troškou oleja pokladáme veľkou lyžicou zmes a roztlačíme ju do tvaru placky. Dôkladne ošmahneme do zlatista z oboch strán. Môžeme podávať s domácim uhorkovo jogurtovým tzatziky.

Cuketa pokojne aj do koláča

Okrem príjemnej chuti sa cuketa pýši aj vysokým obsahom vlákniny a vitamínov A, B a C. Vedeli ste, že táto uhorku pripomínajúca zelenina sa dá krásne zamaskovať aj do koláča? Nastrúhaná vytvorí základ pre voňavé perníkové cesto. Pridaním múky a zmesi vianočných korenín dostane vaša kuchyňa neopakovateľnú arómu a vaše deti spapajú zeleninu skôr, než poviete „cuketa".

Cuketový perník

INGREDIENCIE:

130 g žitnej celozrnnej múky

260 g pšeničnej celozrnnej múky BILLA NAŠE BIO

250 g trstinového cukru

3/4 hrnčeka hroznového oleja

3 vajíčka BILLA

700 g nastrúhanej cukety SLOVENSKÁ FARMA

1 lyžička jedlej sódy

1 prášok do pečiva z vínneho kameňa

2-3 lyžice kakaa

1 vanilkový lusk (prípadne vanilkový prášok)

1 lyžička škorice

1 lyžička mletého zázvoru

1 lyžička mletého kardamonu

1/2 lyžičky mletého muškátového oriešku

nastrúhaná kôra z jedného bio citrónu BILLA NAŠE BIO

2 lyžice chia semienok (voliteľné)

POSTUP:

Umytú cuketu celú nastrúhame a tentokrát sa nemusíme zbavovať ani vody, ktorú pustí. Pridáme chia semienka, hroznový olej, vajíčka, citrónovú kôru a zmes poriadne vymiešame. V druhej mise zmiešame obe múky, cukor, jedlú sódu, prášok do pečiva a všetky dochucovadlá. Premiešame a pridáme do cuketovej zmesi. Všetko spolu spojíme a môžeme vyliať na vystlaný veľký plech na pečenie. Prípadne do dvoch mís na srnčí chrbát. Pečieme na 160 stupňov v teplovzdušnej rúre zhruba 20-25 minút. Či je koláč hotový vyskúšame pomocou dreveného špáradla, ktoré by po zapichnutí do stredu perníka malo zostať suché.

Tip na záver - zamrznuté ovocie

K letu neodmysliteľne patrí zmrzlina, nanuky, drene, skrátka všetko to, čo nás v horúčavách trošku schladí. Deti milujú pestrofarebné ľadové maškrty, tak prečo si nepripraviť také, ktoré budú aj zdravé? Do módy prišli tzv. „popsicles", čiže po našom „nanuky do ruky".

V obchodoch dostať množstvo farebných foriem s paličkami, ktoré stačí naplniť, šuchnúť do mrazničky a o pár hodín je zdravý nanuk na svete. A čo doň? No predsa lokálne sezónne ovocie, ako drobné bobuľky, čučoriedky, maliny, jahody vymixované s krémovým bielym jogurtom a dochutené medom, či stéviou. Verzia pre ozajstných fajnšmekrov môže obsahovať aj kombináciu banánov a arašidového masla, jemne prepojenú bielym jogurtom.

Videorecept Mirky Luberdovej nájdete na našom YouTube.


Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy

Už ste čítali?