06. 08. 2018 13:31 | BRATISLAVA/TASR

Deti a kardiaci by nemali piť bublinkovú minerálku

Hygienici odporúčajú pre splnenie pitného režimu nízko mineralizované vody alebo vodu z vodovodu.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: NatUlrich/shutterstock.com

Minerálna voda síce predstavuje súčasť pitného režimu, ale pred jej konzumáciou je vhodné skontrolovať, pre koho je určená.

"Vodu s obsahom oxidu uhličitého by totiž nemali piť dojčatá, deti a osoby trpiace na kardiovaskulárne ochorenia, na gastritídu, vredové ochorenie žalúdka, ani diabetici so sklonom k acidóze," upozorňuje úrad verejného zdravotníctva.

Základ pitného režimu má podľa odborníkov tvoriť nízko mineralizovaná voda. Voda s vysokou mineralizáciou a s vyšším obsahom sodíka nie je vhodná pre dojčatá, ani na prípravu ich stravy. Voda s obsahom fluoridov nad 1,5 mg/l nie je vhodná na pravidelnú konzumáciu pre dojčatá a pre deti do siedmich rokov.

Množstvo tekutín, ktoré organizmus potrebuje, je podľa odborníkov individuálne. Závisí napríklad od veku, od pohlavia, od telesnej hmotnosti, ale i od telesnej aktivity, od zloženia a množstva stravy, od teploty ovzdušia i zdravotného stavu.

Otvorenú balenú vodu treba vypiť čo najskôr. V dennom pitnom režime je najvhodnejšie striedať minerálne vody s pramenitými vodami alebo s pitnou vodou.

"Dôležité je piť počas celého dňa, aby sa tekutiny do organizmu dostávali priebežne a v dostatočnom množstve. Deti do jedného roka potrebujú približne 1 - 1,5 litra tekutín denne, deti od desiatich rokov a dospelí 2 - 2,5 litra tekutín denne. Počas horúčav, alebo pri veľkej fyzickej záťaži sa príjem tekutín môže zvýšiť," informujú hygienici.

ÚVZ priblížil, že zloženie balenej minerálnej vody môže výrobca upraviť. "Filtrácia nestabilných zložiek, najmä zlúčenín železa a síry alebo úplné odstránenie oxidu uhličitého je povolené. Úpravou sa však nesmú zmeniť fyzikálne vlastnosti a chemické zloženie vody v jej základných zložkách," zdôraznil.

Balenú prírodnú minerálnu vodu je nevhodné vystavovať na priamom slnku. Ak je dlho vystavená vysokým teplotám, môžu sa v nej premnožiť prirodzene prítomné baktérie. 

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy

Už ste čítali?