Správy z vášho kraja:
20. 09. 2018 19:00 | KANADA/TV Markíza

Podľa najnovšej štúdie by sme nemali vynechať z jedálnička mliečne výrobky

Podľa jej výsledkov však by sme nemali jesť veľa syrov.

Mliečne výrobky - ilustračná snímka.
Mliečne výrobky - ilustračná snímka. Foto: Shutterstock.com

O mlieku a jeho účinkoch sa uvádza všeličo a názory expertov sa roky rôznia. Či už pozitívne alebo negatívne. Tentoraz však vedci prišli s jednoznačným záverom. Ľudia by nemali z jedálnička vypúšťať mliečne výrobky. Práve naopak.

Mlieko a produkty z neho treba konzumovať denne aj trikrát. Tvrdia experti z Kanady, ktorí deväť rokov skúmali ich vplyv na ľudský organizmus. Nič však netreba preháňať. „Vedeli sme, že zvýšený počet nasýtených tukov zvyšuje cholesterol, čo vedie k srdcových ochoreniam. Nevedeli sme však o tom, že nasýtené tuky majú vplyv aj na iné zložky krvi," povedala autorka štúdie Mahshid Dehghanová.

Obrovská štúdia skúmala 130-tisíc ľudí z 21 krajín sveta. Rozdelili ich do niekoľkých kategórií. Niektorí nemali žiadne mliečne výrobky, iní dostávali až tri porcie syra či mlieka denne. „Najviac mliečnych výrobkov jedia obyvatelia Severnej Ameriky a Európy. Niekedy to je až štyrikrát denne. Pozorovali sme, že výskyt kardiovaskulárnych ochorení u nich však nebol vyšší, ako iné bežné ochorenia," konšatovala.

Experti pri dlhodobom pozorovaní zistili, že pravidelná konzumácia mliečnych výrobkov znižuje výskyt rôznych srdcovo cievnych ochorení. A to práve pre výskyt nasýtených tukov.

„Syr má vysoký obsah energie, ale aj veľa nasýtených tukov, takže neodporúčame jesť veľa syra každý deň. Zo štúdie vieme, že treba podporiť ľudí, ktorí vôbec nejedia mliečne výrobky. Tí by ich mali do svojho jedálnička určite zaradiť," tvrdí kanadská lekárka.

Ľudia zabúdajú na to, že mliečne výrobky obsahujú špecifické aminokyseliny, draslík, magnézium, kalcium a ďalšie vitamíny. Niektorí testovaní preto zmenili stravovacie návyky.

„Ľudia, ktorí vôbec nejedli nič mliečne, najmä lekári či experti na zdravie, doplnili svoj jedálniček aspoň o jeden výrobok denne, prevažne o jogurt," dodala Dehghanová.

Vedci z Kanady preto odporúčajú jesť mliečne výrobky s mierou. Denne sa môže vypiť pohár mlieka, zjesť jeden jogurt, plátok syra či trochu masla.

 

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy

Už ste čítali?