Správy z vášho kraja:
09. 01. 2019 11:40 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Toto je sedem potravín, ktoré by ste nikdy nemali zmraziť

Niektoré sa totiž môžu zmrazením zničiť alebo môžu byť zdraviu nebezpečné.

Potraviny v mrazničke.
Potraviny v mrazničke. Foto: shutterstoc.com/hedgehog94

Letné grilovanie alebo večery strávené s priateľmi znamenajú, že sa pravdepodobne ocitnete s množstvom zvyškov jedla. Keďže nechte plytvať, rozmýšľate, ako s ním naložiť. Aj keď je ľahké riešenie skladovať nepoužité potraviny v mrazničke, nie všetky sa môžu mraziť.

Niektoré mrazením zničíte, iné sa môžu stať zdraviu nebezpečné.

Spoločnosť Delish zostavila zoznam, ktorý odhaľuje potraviny, ktoré by sa mali vyhnúť zamrznutiu za každú cenu, aby ste nezničili ich sviežosť, chuť alebo textúru, informuje Daily Mail.

1. Rozmrazené jedlo ako mäso, morské plody a kura

Nie je novinkou, že jedlá ako mäso, morské plody a kura musíte skonzumovať, keď sa rozmrazia.

Ilustračná snímka
Ilustračná snímka Foto: Shutterstock.com
 

Tieto potraviny nie je možné znova zmraziť na budúce použitie, pretože pri rozmrazení rastie počet baktérií a jedlo sa môže stať zdraviu nebezpečné.

Existuje však výnimka. Ak tieto druhy potravín rozmrazíte v chladničke pri teplote 5 ° C alebo nižšej, je možné ich znova zamraziť, tvrdí, portál SBS.

2. Varené cestoviny

Zostali vám po uvarení cestoviny a láka vás ich zmraziť a použiť neskôr?

Cestoviny
Cestoviny Foto: shutterstock/Nitr
 

Po rozmrazení však môžu absorbovať veľa vody a budú bez chuti. Skôr ako ich necháte rozmraziť, je lepšou voľbou cestoviny pred rozmrazením vložiť do osolenej vriacej vody, aby sa oživila ich chuť a odvodnili sa.

3. Mäkké syry

Zatiaľ čo tvrdé syry, ako je čedar sa pokojne môžu mraziť, mäkké syry vrátane Brie, Camembertu, kozieho syra a ricotty nie.

Mäkký syr
Mäkký syr Foto: shutterstock/JeniFoto
 

Tieto druhy syrov sa oddelia, ak sú zmrazené a ich štruktúra sa zmení, keď sa rozmrazia.

Ostatné syry, ktorým sa v mrazničke dobre darí, sú napríklad parmezán alebo, gouda.

4. Mlieko

Ak máte príliš veľa mlieka a neviete ho skonzumovať pred dátumom spotreby, javí sa ako logické riešenie dať ho do mrazničky.

Trvanlivé mlieko vydrží aj rok, znovu sa ale nezlieva do kadí a neprevára.
Trvanlivé mlieko vydrží aj rok, znovu sa ale nezlieva do kadí a neprevára. Foto: TASR
 

Mlieko však po rozmrazení nie je ideálne na použitie v nápojoch alebo na cereálie.

Nemusíte ho však vyhadzovať. Napriek zmenenej štruktúre môže byť zmrazené mlieko bez problémov použité na varenie.

5. Vyprážané jedlá

Pokus o zmrazenie týchto druhov potravín je zbytočný, pretože akákoľvek chrumkavá chuť sa stratí. Mäso môže byť dokonca po rozmrazení horké. V mrazničke neprežijú ani vyprážané domáce čipsy.

Vyprážané kura
Vyprážané kura Foto: shutterstock/chainarong06
 

6. Uhorky

Zatiaľ čo veľa zeleniny sa dá zmraziť naozaj dobre, pre uhorky to neplatí. Obsahujú veľa vody, ich mrazeniu sa vyhnite za každú cenu.

Uhorka
Uhorka Foto: shutterstock/HandmadePictures
 

Ďalšia zelenina, ako je napríklad celer, šalát, cuketa a kapusta, by sa tiež mali uchovávať mimo mrazničky.

Druhy zeleniny, ktoré sa dobre zmrazujú, sú cibuľa, tekvica, paradajky a kukurica. Banány môžu byť tiež zmrazené a sú ideálne na použitie v smoothies alebo na pečenie.

7. Avokádo

Existujú dve verzie o tom, či je možné zmraziť avokádo.

Avokádo
Avokádo Foto: shutterstock.com/ chudovska
 

Jedna hovorí o tom, že ako väčšina ovocia, nie je s jeho mrazením problém. Jednoducho ho nakrájajte na polovicu a odstráňte vnútorné jadro alebo ho rozmiešajte a vložte do vrecka s roztlačeným citrónom, aby chuť zostala nedotknutá.

Na druhej strane, publikácie ako Delish, sa domnievajú, že avokádo by nemalo byť zmrazené. Tvrdia, že keď sa ovocie rozmrazí, stráca svoju hodvábnu textúru aj chuť.

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy