Správy z vášho kraja:
11. 01. 2019 17:31 | BRATISLAVA/TV Markíza

V spotrebe cukru sme sa dostali na nelichotivé prvé priečky v Európe

Nezdravým spôsobom sa tak zvyšujú náklady štátu na liečenie ľudí.

Biely a hnedý cukor
Biely a hnedý cukor Foto: shuterstock.com

Sladkých nápojov pijeme príliš veľa. V spotrebe cukru sme sa dostali na nelichotivé prvé priečky v porovnaní s ostatnými európskymi štátmi. Stávame sa nielen viac obézni, ale aj chorí, čo má za následok aj zvýšenie nákladov na liečbu, spôsobenú obezitou.

Kým v 90. rokoch sme sa mohli pochváliť tým, že cukru veľa nespotrebujeme, dnes je situácia úplne opačná. Sladíme priveľa. A nejde len o jedlo, zvýšenú spotrebu zapríčinili najmä sladké nápoje.

„Keď sa pozrieme na sladené nápoje a ich spotrebu, od roku 1998 ich spotreba narástla takmer trojnásobne. Z 42 litrov na 111 litrov na osobu," tvrdí analytik Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana

Čo zároveň spôsobuje aj rastúci výskyt obezity. Tá už dávno nie je len estetickým, ale závažným medicínskym problémom a trápi mnohých z nás. Je to každý piaty dospelý Slovák, u detí to dosahuje takmer 11 percent.

Päť až sedem lyžičiek cukru vypijete v každom pohári sladeného nápoja. A aj preto sa spotreba cukru u nás zvyšuje. Každý Slovák v priemere skonzumuje až 50 kg cukru za rok.

„Človek s obezitou má až o 75-percent väčšiu šancu, že bude mať diabetes 2 typu. O 50 percent vyššiu šancu, že bude mať vyšší krvný tlak, o 30 percent vyššiu šancu, že bude mať infarkt alebo mozgovú porážku a existuje výrazne vyššia pravdepodobnosť, že bude mať rozličné typy nádorových ochorení, zubného kazu a dokonca aj depresie," hovorí Smatana.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: TV Markíza
 

Zároveň sa takto zvyšujú aj náklady štátu na liečbu, ktorú mnohí potrebujú iba preto, že sa k chorobe precukrili. „Tieto náklady predstavujú dva až sedem percent nákladov na zdravotníctvo. V podmienkach Slovenska je to 90 - 245 miliónov a keď zohľadníme aj pridružené choroby, tak tie náklady môžu dosiahnuť až 700 miliónov eur ročne," tvrdí analytik Inštitútu finančnej politiky Peter Harvan

A to už sú nezanedbateľné peniaze, ktoré by mohli byť použité inak. Tento problém však zďaleka netrápi len Slovensko, aj preto Svetová zdravotnícka organizácia odporúča napríklad zavedenie spotrebnej dane na sladené nápoje či nezdravé potraviny, ktoré by ich cenu zvýšilo. Takéto niečo už má 14 krajín. Ľuďom by tak možno znova začala viac chutiť obyčajná voda.

Téme sa venovala reportérka Ľubica Janíková.

 

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy