Správy z vášho kraja:
09. 03. 2019 07:00 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Každé ročné obdobie má farbu zeleniny. K jarnej patrí slovenský vitamínový zázrak

Okrem vitamínov sú po zime dôležité pre telo aj minerálne látky.

Farba zeleniny na jar.
Farba zeleniny na jar. Foto: casanisa/shutterstock.com

Ročné obdobia sú charakteristické svojou farbou. Jar je zelená, leto červené, jeseň žltá a zima biela. Aj ovocie a zelenina tak ako dozrievajú svojou farbou tieto obdobia charakterizujú.

Jarná zelenina a vňate sú zelené, letné maliny, ríbezle, melóny, jabĺčka, paradajky sú červené , tekvica, jesenné hrušky sú žlté, cesnak je biely ako zima.

Ako zdôraznila Alžbeta Béderová z bratislavského regionálneho ÚVZ farba ovocia a zeleniny naznačuje aj obsah nutrientov, čím sýtejšia, tým intenzívnejší zdravotný benefit. „Za zelenú farbu jarnej zeleniny a zeleninových vňatí - cibuľka, hrášok, jarný šalát, špenát, brokolica, petržlenová, zelerová vňať, kôpor - je zodpovedný chlorofyl, farbivo zodpovedné za fotosyntézu," zdôraznila.

Minerálne látky sú rovnako dôležité ako vitamíny

Ovocie a zeleninu väčšina ľudí vníma len ako zdroj vitamínu C, a pritom obsahujú okrem celej palety ďalších významných vitamínov - A, beta karotén, E, skupiny B - mnoho ďalších biologicky aktívnych látok a vitálnej energie. Sú to minerálne látky ako napr. horčík, draslík, vápnik, fosfor, železo, síra, zinok, meď, jód, mnohé enzýmy, triesloviny a flavonoidy.

Ovocie, zelenina či mlieko sú najlepšie veci pre pleť po zime

Zabezpečujú viaceré ochranné a podporné úlohy. Zapájajú sa do metabolických procesov, regeneračných a imunitných dejov, podporujú krvotvorbu, posilňujú nervový systém, zvyšujú duševnú výkonnosť, potláčajú stres, ako antioxidanty sa zapájajú do prevencie srdcovocievnych a nádorových ochorení, brzdia proces starnutia, chránia kožu, oči, vlasy.

Vláknina má funkciu čističa, zabezpečuje vyprázdňovanie, podporuje rast pozitívnej črevnej flóry. Organická voda má významné močopudné účinky.

Slovenský vitamínový zázrak

Béderová tvrdí, že typické pre slovenské prostredie je konzumácia kapusty mladej jarnej či jesennej červenej, bielej z ktorých sa dá pripraviť nutrične veľmi hodnotný šalát v kombinácii napr. s mrkvou.

„Okrem vlákniny dôležitej pre tráviace procesy dodáme organizmu hlavne vitamín C a v kombinácii s mrkvou aj beta-karotén čiže provitamín A ktoré sú významné antioxidanty, chránia nás pred civilizačnými ochoreniami, zvyšujú imunitu a mnoho ďalších benefitov. Z pohľadu výživy je mimoriadne hodnotná kyslá kapusta tiež typická pre slovenskú kuchyňu. Je to doslova vitamínová, nutričná bomba," poznamenala lekárka.

TIP: Kyslá kapusta je zázrak, nielen na choroby. Lieči aj "opicu"

Obsahuje okrem vlákniny a vitamínov C, E, K, skupiny B, dokonca čiastočne aj B12 ktorý sa prevažne nachádza v živočíšnych potravinách a celú škálu minerálov - železo, fosfor, flór, horčík či draslík.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstock.com/ areeya_ann
 

„Kyslá kapusta je najúčinnejším prírodným probiotikom, laktobacily ktoré vznikajú pri kvasnom procese chránia tráviaci trakt pred toxínmi a prirodzene chránia steny žalúdka pozitívnou mikroflórou ktorú stimulujú. Celá škála uvedených biologicky aktívnych nutrientov zabezpečujú mnohé ochranné benefity vrátane významných antioxidačných účinkov," dodala Béderová.

Na archívnom videu si pozrite odporúčania gastroenterológa Miloša Bubána ku kyslej kapuste.

 

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy