Správy z vášho kraja:
03. 05. 2018 11:00 | BRATISLAVA/mal

Pripravte si kávu ako od baristu len za pár eur. Pozrite si podrobný postup

O svoje tipy sa s nami podelil profesionálny barista Dušan Pavelka, ktorý sa káve venuje už sedem rokov.

Príprava kávy.
Príprava kávy. Foto: TVNOVINY.sk/Martin Lachkovič

Dobrú kávu si môžete pripraviť aj doma a to bez drahého kávovaru. Dušan Pavelka, profesionálny barista, ukázal dva jednoduché spôsoby, ako na to.

Príprava cez Hario V60

Hario V60 je špeciálny lievik, ktorý drží papierový filter. Je to pomerne lacná záležitosť, cena za keramickú verziu začína na 15 eurách.

Na prípravu kávy týmto spôsobom budete potrebovať:

  • Hario V60
  • Papierový filter
  • Váhu
  • 20 gramov kávy namletej na veľkosť kryštálového cukru
  • 300 gramov (300 mililitrov) vody o teplote 94 stupňov
  • Karafu

Postup: Papierový filter vložíme do Hario V60 a prepláchneme ho horúcou vodou, aby sme ho zbavili papierovej chuti a aby sme zahriali zariadenie. Položíme ho na karafu, do ktorej bude káva stekať. Počas celej prípravy používame váhu. Celé liatie si rozdelíme na tri diely, vždy 100 gramov vody zalievame jednu minútu. Do filtra nasypeme kávu a pomalými krúživými pohybmi lejeme prvých 100 gramov vody po dobu 15-20 sekúnd. Po prvej minúte opäť dolejeme druhých 100 gramov vody, znova lejeme 15 - 20 sekúnd. Po druhej minúte dolejeme zvyšných 100 gramov vody. Káva je hotová. Ak vám príde na konci suchá alebo horká, stačí iba upraviť mletie.

Celý postup nájdete aj vo videu:

 

Tip: Barista: Niektorí hostia sa boja vypýtať si aj mlieko do kávy, môže za to kávový snobizmus

Príprava cez Aeropress

Táto metóda je v posledných rokoch veľmi populárna, pretože pri nej môžete ovplyvniť viaceré parametre prípravy: množstvo kávy, množstvo vody, teplota vody, hrúbka mletia kávy, dĺžka extrakcie. Kúpiť si ho môžete približne za 25 eur.

Na prípravu budete potrebovať:

  • Aeropress
  • Papierový filter
  • 18 gramov kávy
  • 230 mililitrov vody o teplote 83 stupňov
  • Karafu

Postup: Papierový filter vložíme do disku s dierkami a prepláchneme ho horúcou vodou, aby sme ho zbavili nežiaducej chuti. Takisto prepláchneme aj Aeropress. Do piestu nasypeme kávu. Vodu nalejeme čo najrýchlejšie a obsah premiešame. Uzavrieme filter a opatrne zariadenie preklopíme na karafu. Celá extrakcia by mala trvať približne 2 a pol minúty. Ak používate horúcejšiu vodu, skrátite čas. Ak máte vodu studenšiu, tak extrakciu môžeme natiahnuť. Po uplynutí času jednoducho tlačte na piest, až kým nezapočujete jemné zasyčanie. Kávu z karafy potom stačí už iba preliať do pohárov.

Celý postup nájdete aj vo videu:

 

Komentáre ( 0)

 


Už ste čítali?