03. 12. 2018 06:00 | PREČÍN/TV Markíza

Kapustu na strednom Považí pestovali v každom dome. Gazdiné dodnes pripravujú tieto recepty

Kedysi bola hlavným jedlom.

Gazdiná.
Gazdiná. Foto: TVNOVINY.sk

Málokto ju kupuje, väčšinou si vystačia s vlastnou úrodou. Aj túto jeseň pozbierali v Prečíne pri Považskej Bystrici toľko kapusty, aby vydržala na celý rok. V každom dome sa tam hrdia kapustovými dobrotami.

Kapusta sa tam kedysi pestovala v každom dome. Pred siatím sa vraj tunajšie ženy v krojoch po roli vyváľali, aby bola bohatá úroda.

"V každom dome bol taký 200 - 300 litrový sud plný kapusty, takže predtým, ako sem prišli zemiaky, tak to bolo vlastne také hlavné jedlo," povedal obyvateľ Prečína.

Viac sa dozviete v reportáži Kataríny Tekeľovej

 

Komentáre ( 0)