09. 02. 2019 07:00 | BRATISLAVA/rd

Milovníci bujarých večerov, pomôže vám k menšej opici, keď začnete pivom alebo vínom?

Vedci robili tento pokus na vzorke 90 osôb vo veku od 19 do 40 rokov.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstock

Milovníci občasného pitia, ktorí si radi s priateľmi spríjemnite víkendové večery, máme pre vás zaujímavý poznatok.

Štúdia, na ktorej sa podieľali nemeckí odborníci a o ktorej informovalo CNN, tvrdí, že je úplne jedno, či záťah začnete s pivom alebo vínom.

Vedci robili tento pokus na vzorke 90 osôb vo veku od 19 do 40 rokov, pričom ich rozdelili do troch skupín. Jedna mala za úlohu vypiť 1,5 litra piva a potom 4 poháre vína, druhá najskôr konzumovala v rovnakom objeme víno a následne si dala tri veľké pivá.

Tretia časť vybratej vzorky pila počas celého večera buď len víno alebo pivo. Každý z „pokusných králikov" bol pod drobnohľadom lekárov.

Po týždni sa experiment opakoval, avšak v opačnom poradí. Tí, ktorí začínali pivom, teraz ako prvé vypili víno, druhá skupina tento raz začala pivom a až potom pila víno a tretia skupina, ktorá predtým pila iba víno, tak teraz pila len pivo a naopak.

Následne mali na škále od 1 do 10 posúdiť, ako veľmi sa cítia byť opití a či počas popíjania zvracali. Osoby, ktoré napísali vyššie čísla na stupnici a zároveň aj zvracali, možno prirovnať k závažnejšej opici, než tie, ktoré nezvracali a „oznámkovali" sa menšími hodnotami.

Záver štúdie hovorí, že je úplne jedno, či si ako prvé dáte pivo alebo víno, opicu budete mať rovnakú a súbežne s tým vám, ako to už chodí, bude na druhý deň zle. Podľa odborníkov sa to dá zistiť už počas bujarého večera, a síce ako veľmi sa cítite opití a či zvraciate.

"Nenašli sme nič, čo by potvrdilo teóriu, že keď chcete mať menšiu opicu, pite najprv pivo než víno. Pravdou je, že príliš mnoho alkoholických nápojov pravdepodobne vedie k opici. Jediným spoľahlivým spôsobom, ako predpovedať, ako vám bude na druhý deň, je to, ako veľmi sa cítite opitý a či vám je na zvracanie. To sú varovné signály, na ktoré by sme mali dopredu myslieť," tvrdí Jöran Köchling, vedúci štúdie.

Ak tak neurobíte, hrozia po vytriezvení bolesti hlavy, dehydratácia, únava, citlivosť na svetlo a žalúdočné problémy.

Na druhej strane treba podotknúť, že opica sa u každého jedinca líši, nakoľko nie každý človek „znesie" rovnako.

Doktor Kai Hensel z univerizy v Cambridge však hovorí aj o pozitíve opice. „Je to mementom pre každého z nás, aby si vstúpil do svedomia, nakoľko po opití nie je na druhý deň dobre azda nikomu. Inými slovami, opica nás núti poučiť sa z vlastných chýb."

Komentáre ( 0)