21. 03. 2019 06:00 | TEHERÁN/tvnoviny.sk

Pijete horúcu kávu či čaj? Výskum ukázal spojitosť s vážnym rakovinovým ochorením

Riziko ochorenia je viac ako dvojnásobné.

Žena pije kávu.
Žena pije kávu. Foto: shutterstoc.com/Magdanatka

Pitie horúceho čaju alebo kávy by mohlo viac ako zdvojnásobiť riziko vzniku rakoviny pažeráku. Ľuďom, ktorí pravidelne konzumujú nápoje pri teplote 60 stupňov Celzia alebo vyššej, hrozí až 90-percentné riziko rakoviny tohto druhu, varuje najnovší výskum.

Ak ale necháte šálku čerstvo prevareného čaju vychladnúť niekoľko minút pre pitím alebo do horúcej kávy pridáte studené mlieko, mohlo by to pomôcť, informuje Daily Mail.

Štúdia vedená Teheránskou univerzitou lekárskych vied v Iráne dopĺňa celý rad výskumov, ktoré spájajú horúce nápoje s chorobou. Toto je však prvýkrát, čo urobili tak rozsiahlu štúdiu, ktorá dlhodobo sledovala ľudí.

Ukázala, že horúca voda dráždi výstelku úst a hrdla, čo môže podporiť nádory. Rakovina pažeráka je ôsma najčastejšia príčina rakoviny na celom svete a jedna z hlavných príčin úmrtia na rakovinu.

Výskumníci uviedli, že ich zistenia sú založené na čaji, ale budú sa vzťahovať aj na iné teplé nápoje vrátane kávy alebo horúcej čokolády.

Štúdia, publikovaná v International Journal of Cancer, sa zamerala na pitné návyky 50 045 ľudí vo veku 40 až 75 rokov, ktorí žili v severovýchodnom Iráne.

Počas sledovaného obdobia od roku 2004 do roku 2017 bolo identifikovaných 317 nových prípadov rakoviny pažeráka. Riziko sa zvýšilo na 2,4-krát u tých, ktorí pravidelne pili nápoj  pri teplote 75 °C.

Rakovina pažeráka postihuje hlavne ľudí v 60. a 70. rokoch a je častejšia u mužov ako u žien. Je to nebezpečné malígne ochorenie, ktoré môže dlhší čas prebiehať bezpríznakovo. Symptómy môžu zahŕňať ťažkosti pri prehĺtaní, pretrvávajúce poruchy trávenia alebo pálenie záhy, strata chuti do jedla a chudnutie.

„Podľa našich vedomostí je to jediná rozsiahla štúdia na svete, v ktorej školený personál meral skutočnú teplotu pitia čaju," uviedli výskumníci pod vedením doktora Farhada Islamiho.

Na základe výsledkov štúdií upozorňujú verejnosť, aby si pred konzumáciou horúce nápoje ochladili pod teplotu nižšiu ako 60 ° C. Ich odporúčanie je ešte nižšie ako odporúčanie Svetovej zdravotníckej organizácie. Tá hovorí o ochladení o menej ako 65 stupňov.

Komentáre ( 0)