20. 10. 2016 19:41 | BRATISLAVA/TV Markíza

Tataráku ešte neodzvonilo! Vyhláška o obľúbenej lahôdke sa môže zmeniť

Exkluzívne to pre televíziu Markíza potvrdil hlavný hygienik.

Tatarský biftek.
Tatarský biftek. Foto: TV Markíza

Legislatívna zmena vyhlášky, ktorá upravuje podávanie tepelne nespracovaného mäsa, si ale vyžaduje širokú diskusiu odborníkov. Zmena by mohla prísť do roka.

Svet to nechápe a čuduje sa

Niekoľkokrát omieľaná problematika mletého, či naškrabaného hovädzieho mäsa. Náš zákon je nekompromisný - ak teplota pri spracovaní mäsa nedosiahne 70 stupňov Celzia v jadre výrobku - nesmie sa podávať. A ako je to v inde v Európe?

"U nás sa tatarák je dlhé roky a myslím, že by bolo hlúpe meniť zákon len preto, aby sa toto jedlo zakázalo," hovorí prezidentka rumunskej kuchárskej asociácie Iulia Drăguţ.

"Neviem ako je to u vás, prečo je taký zákon. Rozumel by som zákazu pri kuracine alebo bravčovine. Ale hovädzie nie je nebezpečné, ak je chov kontrolovaný," čuduje sa poľský šéfkuchár Krzysztof Gawlik.

 

"Vo Veľkej Británii podávame tatarák a je veľmi obľúbený. Máme veľmi kvalitne nastavený proces dohľadateľnosti pôvodu mäsa, ktorý nám zaručuje ponúkať vždy čerstvú a kvalitnú hovädzinu," vysvetľuje britský šéfkuchár Daniel Ayton.

Za to, že takéto kontrolné procesy máme aj u nás - dá vraj naša ministerka pôdohospodárstva ruku do ohňa.

„Máme zabezpečené veterinárne kontroly, ktoré zabezpečujú stopercentnú garanciu bezpečnosti a kvality tejto potraviny. Nevidím, že by sme mali mať nejaký problém s tatarákom," tvrdí ministerka pôdohospodárstva SR Gabriela Matečná.

Nebránia sa tomu, no chce to dohodu

Zmene vyhlášky sa nebráni ani minister zdravotníctva. „Ja si to viem predstaviť, ale je to téma na odborníkov, ale za mňa áno," súhlasí minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker.

Hlavný hygienik je jeden z tých odborníkov, ktorý má na to nielen odbornú kvalifikáciu, ale momentálne aj pozíciu - iniciovať zmenu vyhlášky.

„Vyhláška by sa mohla zmeniť. Ale naozaj by sme si najskôr museli sadnúť na odbornej úrovni. Nastaviť tie podmienky tak, aby bolo čo najmenej ohrozené verejné zdravie," vysvetlil hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Ak by vyhlášku zmenili s horúcou hlavou, pokojne by sa totiž mohlo stať, že by tatarák ponúkali trebárs čerpacie stanice, alebo v stánkoch rýchleho občerstvenia.

„Môže byť chyba aj v tých potravinách, ale aj v samotnom procese spracovania tej potraviny," varuje hygienik.

Tataráková legislatíva by tak potrebovala presné hygienické, veterinárne aj gastronomické mantinely.

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z Domáce