15. 10. 2017 19:49 | RUŽOMBEROK/TV Markíza

Prečo si školáci nemôžu vyberať z mäsitého a bezmäsitého jedla?

Možné to nie je ani na školách, kde sú schopní variť dva rôzne obedy.

Školská jedáleň.
Školská jedáleň. Foto: TV Markíza

Keď je na obed ryba, skoro všetka skončí v koši. Aj takéto skúsenosti majú školské jedálne. Rodičia, ktorí nám napísali, si myslia, že aj tento problém by sa dal odstrániť. Stačilo by, keby mali žiaci na výber k mäsovému jedlu aj vegetariánsku alternatívu.

Avšak ani tam, kde sú schopní variť dve hlavné jedlá denne, to možné nie je. Norma pre základné aj stredné školy je rovnaká a tá sa musí dodržať.

Jedno hlavné jedlo denne. Tak funguje väčšina školských jedální základných škôl.

 

„Deti uprednostňujú menej mäsa, viacej múčnych, polomäsitých pokrmov. Priestory našej školskej jedálne a kuchyne neumožňujú poskytnúť druhé jedlo, druhú variantu," tvrdí vedúca školskej jedálne v Ružomberku Mária Saloňová

Rodičia - vegetariáni, ktorí sa nám posťažovali, nadobudli pocit, že ich deti majú stále len mäso. Ale jedálne len dodržujú stravovaciu norma.

„Štruktúra jedál v rámci týždňa je rozdelená tak, že sa majú podávať dve mäsité jedlá, jedno so znížením podielom mäsa a dve jedlá zeleninové a múčne," vysvetľuje Matúš Stračiak z komunikačného odboru ministerstva školstva.

Teda mäso vlastne tri dni z piatich. Navyše tam, kde aj robia dve hlavné jedlá, musia podľa normy v mäsový deň navariť obe mäsové, v múčny obe múčne.

„ Keby sme varili mäsové jedlo a k tomu bezmäsité jedlo, tak je to porušovanie aj zásad a nešlo by to, lebo rodičia by chceli napríklad tých buchiet viac porcií ako mäsa a nie sme v stave to vyvariť," hovorí ďalšia vedúca školskej jedálne v Ružomberku Mária Kubačková.

Dve hlavné jedlá varia aj na Hotelovej akadémii v Liptovskom Mikuláši. No ani tu nemajú stravujúci sa študenti možnosť vybrať si medzi mäsovým a bezmäsovým obedom. Aj pre stredoškolákov totiž platí rovnaká norma, ako pre základné školy.

„Jedlá sa musia variť tak, aby boli rovnomerne vyvážené energeticky aj nutrične, čiže musia sa variť buď nemäsové jedlá alebo mäsové jedlá," tvrdí vedúca školskej jedálne v Liptovskom Mikuláši Marika Adamíková.

Aj kuchárky dobre vedia, že alternatív k mäsu by bolo neúrekom. Odborníčka hovorí, že ak ho chceme úplne vynechať, treba ho nahradiť najmä rastlinnými bielkovinami.

„Napríklad strukoviny, rôzne druhy šošovice, fazule, cícer, takisto je vhodné zaradiť do jedálnička kvalitné obilniny, orechy či semienka. Ďalej sa odporúčajú kvalitné vajíčka či mliečne výrobky," radí výživová poradkyňa Jana Nehajová.

„Určite by sa tak vedelo variť, pretože sa tak varilo niekedy dávno. Ale varíme tak, ako máme stanovené a bohužiaľ tým pádom varíme mäsové alebo nemäsové. Výber nie je možný," dodáva Adamíková.


VIAC Z Domáce