20. 05. 2021 13:34 | VARŠAVA/rd

Poliakov po znovuotvorení šokujú ceny v reštauráciách. Podnikatelia sa bránia

Veľmi hrozivo podľa užívateľov znie účet trojčlennej rodiny.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: Shutterstock.com/Margy Crane

Postcovidová realita vie byť krutá. Svoje o tom vedia Poliaci, ktorí sa na sociálnych sieťach sťažujú na vysoké ceny v reštauráciách na pobreží Baltského mora. Tie po dlhšej prestávke konečne mohli otvoriť.

„Konečne sme sa dočkali zmiernenia reštrikcií. Poliaci s obrovským nadšením uvítali, že opäť smú prespať v hoteli či najesť sa na záhradke v reštaurácii. Bohužiaľ, pre mnohých výlet s občerstvením znamenal studenú sprchu,“ píše iDnes, citujúc onet.pl.

Zákazníci sú podľa neho pobúrení z toho, že reštaurácie si žiadajú aj 140 zlotých (31 eur) za kilogram ryby či sedem zlotých (1,55 eura) za šálku čaju. Mnohí to považujú za zdieranie.

Jeden z užívateľov sa posťažoval, že v obľúbenom turistickom meste Kolobrzeg musel za tresku, hranolky a zeleninový šalát zaplatiť 76 zlotých (necelých 17 eur).

Ešte hrozivejšie však znie účet trojčlennej rodiny. Tá si dopriala rybaciu polievku, filé z platýsa a tresky, šalát, čaj, minerálku a džús. Stálo ju to 175 zlotých (necelých 39 eur).

Niektorí si však myslia, že dať necelých 60 zlotých (asi 13 eur) za obed na osobu je v turistickej destinácii bežná cena.

Iní sa však domnievajú, že len za cenu polievky (20 zlotých, teda 4,40 eura) by si inde mohli dopriať obed s dvomi chodmi.

„Ľudia, ktorí nariekajú nad vysokými cenami, nemajú poňatia, ako funguje reštaurácia,“ uviedol majiteľ jednej predajne s rybami.

„Nielenže musím nakúpiť potraviny, ale tiež zaplatiť nájom, sociálne a zdravotné poistenie, mzdy zamestnancov a ešte musím živiť rodinu. Nemôžeme podávať jedlá len za úhradu nákladov,“ vysvetlil.

„Viem, že to neznie pekne, musím však na ľuďoch zarábať. Ak sa chce niekto lacno najesť, nech si navarí doma. Do reštaurácie sa ide, aby som sa dobre najedol v príjemnom prostredí. Je to aj forma zábavy, nielen uspokojenie hladu. A za to sa musí patrične zaplatiť,“ hovorí prevádzkovateľ reštaurácie.

Podľa citovaného zdroja celé odvetvie gastronómie silno ovplyvnila epidémia a s ňou súvisiace obmedzenia.

Mnoho podnikov neprežilo a tie, ktorým sa to podarilo, sa teraz musia odraziť odo dna. Nedá sa opomenúť aj fakt, že taktiež zdraželo aj viacero potravín.

„Vidím to pri nákupoch pre domácnosť aj pre reštauráciu. Zdraželo to aj o 20 percent, zákonite sa to musí premietnuť aj do cien v reštauráciách,“ uzavrel kuchár a podnikateľ Robert Sowa.


VIAC Z Domáce