27. 11. 2021 19:41 | NITRA/TV Markíza

Degustátori či sládkovia sú ako na ihlách. Ak by prišli o niektorý zo zmyslov, zostali by bez práce

Niektorí ochutnávači už kvôli COVID-u prišli o čuch či chuť.

Degustátor Adam.
Degustátor Adam. Foto: TV Markíza

Živí ich nos a poháriky na jazyku. Ochutnávači, parfuméri, degustátori či sládkovia sú teraz cez pandémiu ako na ihlách. Ak by prišli o niektorý zo zmyslov, zostali by bez práce. Už sú takí, ktorí sa k sudom do pivnice vrátiť nevedia.

Adama živí ochutnávanie vína. Pohár má v práci naliaty takmer denne. „Vo vinárstve patrí ochutnávanie zo sudu alebo ochutnávanie priamo z fľaše k základom,“ vysvetľuje degustátor z Topoľčianok Adam Žilík. Bez čuchu a chuti by to však nešlo. Cibril ich roky. No z hodiny na hodinu o ne prišiel.

„Keď som si išiel otvoriť fľašku vína, bolo to doslova nič, aj chuť bola úplne nulová,“ opisuje Adam. Prekonal COVID. Opäť už pracuje, no zmysly mu stále nefungujú naplno.

„Vracia sa to pomaly, dá sa povedať, že teraz som už štvrtý týždeň a je to na 50 percent,“ hovorí.

Väčšine sa podľa štatistík zmysly postupne vrátili úplne. „Je to veľmi individuálne na ako dlho, niekomu to trvá tri-štyri dni, niekomu päť, niekomu sedem, niekomu sa čuch vracia veľmi postupne,“ vysvetľuje praktický lekár Marián Šoth.

Sú však ľudia, ktorým niektoré jedlá či vône po COVID-e začali dokonca prekážať. „Niektorým kolegom v brandži sa stalo, že dostali COVID a ani po roku nemajú senzoriku na rovnakej úrovni ako ju mali,“ hovorí Tóno Magyar z nitrianskeho pivovaru.

„Ja ako sládek zodpovedám za to, aby v každom bode vzniku a zrenia piva malo tie chuťové vlastnosti, ktoré chcem, aby malo,“ hovorí Magyar.

V pivovare je jediný, kto má na dobré pivo takpovediac čuch. COVID sa mu zatiaľ vyhýba. Cez prvú vlnu sa dokonca úplne izoloval, aby neochorel.

Viac sa dozviete v reportáži Moniky Kolekovej:

 

Celé dnešné Televízne noviny nájdete na markizaplus.sk.


VIAC Z Domáce