29. 03. 2017 12:30 | TRENČÍN/TASR

V stravovacej prevádzke v trenčianskom kraji našli brazílske mäso od podozrivého výrobcu

Išlo o solené kuracie prsia.

Podozrivé mäso z Brazílie.
Podozrivé mäso z Brazílie. Foto: TASR

Brazílske mäso od podozrivého výrobcu našli hygienici zatiaľ v jednej stravovacej prevádzke v trenčianskom kraji. Tá sa po verejnej mediálnej výzve prihlásila hygienikom sama. Hygienici nariadili mäso stiahnuť z používania a vrátiť dodávateľovi. TASR o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Zuzana Drobová.

Išlo o solené kuracie prsia. Prevádzkovateľ nakúpil 120 kíl takéhoto mäsa. Hygienici mu na sklade našli už iba 56 kíl. "Regionálny úrad verejného zdravotníctva nariadil mäso stiahnuť z používania a vrátiť dodávateľovi," povedala Drobová. Hygienici o tomto rozhodnutí informovali príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu v piatok (24. 3.). Dodávateľa podozrivého mäsa čakajú podrobné šetrenia.

Hygienici urobili do utorka (28. 3.) 2244 kontrol v 2187 zariadeniach spoločného stravovania. Mäsové výrobky našli v 495 zariadeniach. Iba v jednom prípade však šlo o mäso od podozrivého výrobcu. Najčastejšie to boli mrazené solené kuracie prsia bez kosti a kože a kuracie pečienky hlboko zmrazené a kuracie rezne hlbokozmrazené. Regionálne úrady sa s prevádzkami nekontaktovali len osobne, ale aj cez telefón či e-mail. Takto komunikovali s 986 zariadeniami. V kontrolách chcú hygienici pokračovať. Laboratóriá momentálne analyzujú 42 odobratých vzoriek mäsa, výsledky zatiaľ nie sú k dispozícii.

V prípade mäsa, či už od domácich výrobcov, výrobcov z členských krajín alebo z tretích krajín, ako je Brazília, kontrolu na trhu v obchodnej sieti, hypermarketoch, veľkoskladoch, ako aj hraničné kontroly vykonávajú výhradne orgány veterinárnej a potravinovej správy.
Brazília je najväčší svetový vývozca červeného mäsa a svoje mäsové výrobky, ako aj produkciu vyváža do 150 krajín sveta. Medzi obvinenými firmami je aj najväčší svetový vývozca hovädzieho mäsa - spoločnosť JBS a popredný brazílsky producent hydinového mäsa BRF. Výrobcovia mali používať kyseliny a ďalšie chemikálie, aby zamaskovali, že tovar je pokazený.

V niektorých prípadoch dokonca do hydinového mäsa primiešavali pre zisk aj zemiaky, vodu či lepenku. Niektoré exportné dodávky vykazovali stopy salmonely.

Komentáre ( 0)