14. 10. 2017 07:30 | BRATISLAVA/TV Markíza

Rovnaký obal, no zloženie je iné. Čo sa stane, keď Brusel nariadi rovnaké recepty?

Za rozdiely v potravinách môže aj naša chudoba.

Dvojaké potraviny.
Dvojaké potraviny. Foto: TV Markíza

Rozdielne zloženie niektorých výrobkov na západe a u nás trvá desaťročia. Našich politikov začalo trápiť pred niekoľkými mesiacmi. Tvrdia, že im ide o naše blaho. Z druhej strany sa ale ozýva, že politici sa len snažia prekryť iné, oveľa dôležitejšie problémy.

Keď sa niečo volá rovnako v Rakúsku a na Slovensku, a má to rovnaký obal, malo by to mať aj rovnaké zloženie. Jednotný prístup k zákazníkom žiada okrem nás aj pár ďalších štátov východnej Európy. Opierame sa o rôzne výsledky testov. Korporácie sú ochotné podriadiť sa. Stále však nevedia, čomu.

Dnes slovenská vyhláška povoľuje napríklad určité množstvo soli v šunke. Korporácie teda solia, pričom v Rakúsku soľou šetria. O rakúskeho zákazníka totiž bojujú kvalitou, o priazeň toho slovenského sa uchádzajú cenou. Sme jedným z najchudobnejších európskych národov a úspešný produkt je u nás ten, ktorý je lacný.

Vo vyššej cenovej hladine na západe sa okrem surovín či čerstvosti odráža aj drahšia pracovná sila, doprava či vyššie poplatky za odpad a obaly. Čo sa stane, keď Brusel nariadi rovnaké recepty?

Viac sa dozviete v reportáži redaktora TV Markíza Tomáša Veleckého:

 

 

Komentáre ( 0)