04. 01. 2020 07:00 | KOŠICE/TV Markíza

Vysokoškoláci ako na salaši. V novej učebni dokážu vyrobiť všetky mliečne produkty

Priemerný Slovák skonzumuje za rok približne 170 kilogramov mlieka a mliečnych výrobkov.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: TV Markíza

Ako na salaši sa môžu cítiť študenti Univerzity veterinárskeho lekárstva v Košiciach. Na škole otvorili novú učebňu, kde z mlieka dokážu vyrobiť všetky produkty od smotany a masla až po syry.

Priemerný Slovák skonzumuje za rok približne 170 kilogramov mlieka a mliečnych výrobkov. Je to však dvakrát menej ako je priemer v Únii. „Štatistiky ukazujú, že spotreba nie je na úrovni spred roku 1989. Na druhej strane vidíme trend oživenia," hovorí riaditeľ syrárne Martin Muršák

mlieko
mlieko Foto: Shutterstock.com
 

Spotreba mliečnych výrobkov na Slovensku však dlhodobo klesá, no ľudia sa viac zameriavajú na kvalitu. Potvrdzujú to nielen výrobcovia ale aj veterinári.

Zatiaľ čo jedna skupina konzumentov objavuje tradičné výrobky zo salašov, ďalšia sa zameriava výlučne na známe zahraničné značky. „Často vzniká mylný názor, že to prírodné to naturálne je viac kvalitné ako to z veľkovýroby, čo nie je vôbec pravda. Ani nie je cieľ sa vzájomne približovať. Oba tie trendy, tie streamy majú svoje štandardy kvality, ktoré sú kontrolované," tvrdí Muršák.

A práve kontrolu kvality majú na starosti veterinári. V novom laboratóriu sa študenti naučia všetko o výrobnom procese mlieka a mliečnych výrobkov. „Dá sa to v podstate prirovnať k remeselnej výrobe, aj v k tradičnej výrobe na salaši. Pričom tu máme základné technologické zariadenia na výrobu a spracovanie mlieka," hovorí odborný asistent Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie Košice Boris Semion.

Podľa rektorky spomínanej univerzity Jany Mojžišovej zaznamenávame dopyt po našich vlastných výrobkoch, bez aditív od zahraničných výrobcov, ale to čo si vyrobíme tu doma.

Chute našinca sú špecifické. Aj preto majú domáci producenti na našom trhu veľký potenciál. „Slovákom chutia jogurty, kyslomliečne výrobky, tvarohy, čo nie je celkom bežné, lebo tvaroh ako taký na západe sa nekonzumuje až v takom veľkom množstve. A objavujeme nové výrobky ako sú parené syry, ovčie syry a podobne," dodal Muršák.

Reportáž pripravil Dušan Tokarčík.

 

Komentáre ( 0)