27. 02. 2020 09:51 | BRATISLAVA/Teleráno, zg

Chcete si kúpiť kvalitnú šunku s vysokým obsahom mäsa? Na etikete musíte hľadať jedno slovíčko

Dôležité pri tom je, aby ste správne prečítali aj jej etiketu.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: PhotoRR/shutterstock.com

Aj vám sa určite stalo, že ste si chceli kúpiť mäsový výrobok a boli ste stratení. Nevedeli ste vôbec rozlúštiť na etikete, aký druh mäsa saláma obsahuje. Možno ste aj našli výrobok s tým istým názvom, ale inou kvalitou. Ako je to možné?

Výkonná riaditeľka Zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai v Teleráne vysvetlila, že vstupom Slovenska do Únie sa voľne začal šíriť tovar a každá krajina má pre mäsové výrobky iné štandardy ako u nás.

Naši výrobcovia musia dodržiavať vyhlášku o mäsových výrobkoch. Podľa Forrai napr. inovecká saláma vyrobená u nás je polosuchý výrobok a ak túto salámu nájdete v obchode od českého výrobcu, má úplne iné kvalitatívne zloženie.

Označovanie mäsových výrobkov.
Označovanie mäsových výrobkov. Foto: Teleráno
 

V prípade, že chcete vedieť, v ktorej krajine výrobok vyrobili, musíte na etikete sledovať identifikačnú značku výrobcu. Je to oválna značka, ktorú musí mať každý výrobok živočíšneho pôvodu a v nej napísaná skratke tej-ktorej krajiny.

Nie je šunka ako šunka

Forrai radí, že ak chcú ľudia jesť chutné výrobky, v prvom rade by si mali všímať percentuálny obsah mäsa vo výrobku a ak niekto má nejakú potravinovú intoleranciu, tak informáciu o alergénoch. Sú napísané iným typom písma. Hoci písmená sú na etikete malé, výška písma je podľa Forrai stanovená vyhláškou. Ak má niekto problém prečítať etiketu, mal by požiadať niekoho o pomoc.

Špecifické pravidlá má u ľudí veľmi obľúbená šunka. Odborníčka vysvetlia, že na Slovensku musí byť vyrobená zásadne zo stehna, napr. v Maďarsku môžu na jej výrobu použiť aj plece, ale v Poľsku tento výrobok nemá potravinový kódex.

"Znamená to, že poľský výrobca ju môže vyrobiť z ktorejkoľvek časti bravčovej polovice. Označujú výrobok iba ako bravčové mäso, a tak môže mať takáto šunka iné kvalitatívne parametre. Ak si chcete na Slovensku kúpiť šunku najvyššej kvality, hľadajte v názve slovo špeciál," zdôraznila Forrai.

Ak chcete vedieť, či bol výrobok prebaľovaný, stačí si všímať na etikete jednu vec. Odpoveď nájdete vo videu.

 

Komentáre ( 0)