29. 07. 2021 17:02 | BRATISLAVA/TV Markíza

Ťažko skúšaný gastro biznis sa stále nespamätal. Majiteľ reštaurácie ponúka zaočkovaným zľavu

Majitelia prevádzok tvrdia, že tretiu vlnu pandémiu už nezvládnu.

Plná prevádzka na nábreží Dunaja.
Plná prevádzka na nábreží Dunaja. Foto: TVNOVINY.sk

Gastro prevádzky boli desať mesiacov úplne zatvorené, alebo fungovali v obmedzených podmienkach. S treťou vlnou prichádza strach, že ich znovu zatvoria. To by ich položilo na kolená. Niektorí preto krízu riešia po svojom. Zaočkovaným ponúkajú zľavy.

„Sezóna je v plnom prúde, ale nie pre gastro. Pretože sú dovolenky a bez turistov je to veľmi citeľné. Cítime to aj my, či je to cez týždeň, či sú to víkendy. Kedy sa spamätáme, to nevieme. Nevieme, čo bude o mesiac, o dva. Nedá sa z toho spamätať určite,“ povedal spolumajiteľ reštaurácie Pulitzer Andrej Gogola.

Ďalším problémom sú chýbajúci zamestnanci. Mnohí si už našli prácu v inej oblasti.

„Pre nás by bolo kľúčové, ak by štát zabezpečil tento výpadok a dokázal by uhradiť všetky náklady, ktoré sú so zamestnancami spojené tak, aby to zamestnanci necítili a nemali potrebu z tohto sektora odísť,“ vysvetlil zástupca riaditeľa areálu U dobrého pastiera Peter Bačkor.

Majitelia gastro prevádzok tvrdia, že tretiu vlnu bez pomoci štátu už nezvládnu. Sami preto vymýšľajú, ako sa zachrániť. Niektorí ponúkajú zaočkovaným zľavu. Najedia sa o desať percent lacnejšie.

„To neznamená, že nezaočkovaní k nám nemôžu prísť, samozrejme, že môžu, my ich radi uvítame. Bude jeden zaočkovaní pri stole a budú tam ďalší piati s ním, tak pokojne, nech zaočkovaní zaplatí s 10-percentnou zľavou za všetkých. My budeme len veľmi radi, keď prídu,“ dodal Gogola.

Ak sa situácia zhorší, hrozí že do reštaurácií sa dostanú len zaočkovaní, otestovaní a tí, čo COVID-19 prekonali.

Téme sa venovala Monika Grznárová:

 

Celé dnešné Televízne noviny nájdete na markizaplus.sk.