22. 11. 2019 06:00 | BRATISLAVA/Katarína Kiššová

Dizajnérka Safia Qureshi: Nechcete sa správať ekologicky? Fajn, tak plaťte vyššie dane

Podľa dizajnérky vidíme na vlastné oči, že sa s našou planétou niečo deje a musíme prísť s riešením.

Safia Qureshi.
Safia Qureshi. Foto: TVNOVINY.sk

Prídete do kaviarne, kúpite si kávu so sebou a po vypití vyhodíte pohár do koša. Tento štandardný spôsob pitia nápojov sa britská dizajnérka a inovátorka Safia Qureshi rozhodla nabúrať. V Londýne začala spolupracovať s kaviarňami, školami, supermarketmi či firmami, ktorým poskytuje recyklovateľné poháre. Tie sa umývajú a posielajú späť do kolobehu. Jeden takýto pohár je možné použiť až 250-krát. Navyše, pri ich výrobe a umývaní spotrebujú o polovicu menej oxidu uhličitého, ako pri výrobe rovnakého počtu jednorazových plastových pohárov.

Safia Qureshi navštívila Bratislavu, aby o svojom startupe porozprávala na konferencii Future Now. V rozhovore hovorí, že motivovať ľudí k ekologickému správaniu sa dá aj cez vyššie dane, ale aj to, prečo povzbudzuje ženy budovať svoj biznis.

 

Založili ste spoločnosť Cupclub, ktorá dodáva prevádzkam či firmám opakone použiteľné poháre. Koľkokrát môže byť použitý jeden váš pohár?

Každá vec, ktorú vyrábame, môže byť použitá minimálne 250-krát.

To je celkom veľké číslo.

Áno, je. Držíme sa filozofie, že keď máte svoj pohár, tak si ho umývate a môže vám slúžiť tri roky. Všetky veci, ktoré kolujú v cirkulárnej ekonomike, sa dostávajú medzi rôznych ľudí a zákazníkov. Keď jeden pohár koluje 250-krát medzi rôznych ľudí, tak je jeho životnosť možno desať mesiacov.

Z akého materiálu sú poháre vyrobené?

Používame kvalitný plast polypropylén na výrobu pohárov a polyetylén s nízkou hustotou na vrchnáčiky. Tieto materiály sú hodnotné, pretože daný výrobok sa na konci svojej životnosti dá zrecyklovať a vyrobiť z neho niečo iné. Je pre nás dôležité, že použitý pohár sa nestáva odpadom, ale materiálom na výrobu niečoho iného.

Niektoré automaty na kávu používajú papierové poháriky. Je to tiež problém?

Papierové poháre, ktoré dávajú aj v kaviarňach, majú väčšinou plastové vrchnáčiky. Keď máte výrobok, ktorý pozostáva z dvoch materiálov, je veľmi ťažké tie materiály oddeliť a recyklovať ich oddelene. Pri recyklácii papierových pohárikov sa potom stáva, že sa do procesu dostanú aj kúsky plastu. Papier je sám o sebe dobrý materiál, môže byť niekoľkokrát recyklovaný a využívaný. Ale je vysoká možnosť, že bude kontaminovaný plastom.

Ako prebieha celý proces opakovaného využívania vašich pohárov? Čo sa deje potom, čo dopijem nápoj?

Máme vytvorenú spoluprácu s niekoľkými kaviarňami, či už je to Starbucs, Costa alebo iná kaviareň. Keď tam vojdete a objednáte si kávu, máte možnosť si zobrať kávu so sebou práve v pohároch od Cupclub. Keď dopijete, pohár môžete nechať na ktoromkoľvek zbernom mieste. Sú v každej kaviarni a supermarketoch, ktoré s nami spolupracujú, ale už aj na niektorých vlakových staniciach či bankách. Tu vaša cesta konzumenta končí. Poháre sú potom prevážané do haly, kde sa umývajú. A ako som už povedala, jeden pohár takto putuje zhruba 250-krát, kým sa vyradí z cyklu. Tento koncept nie je ničím nový. Niečo takéto robíme už dlhé roky, len s inými vecami. Sklenené fľaše od piva tiež odnášame do automatov, potom sa umyjú a znova používajú. Naše poháre sú výnimočné v tom, že majú digitálnu identitu, takže vieme, v akom štádiu sa poháre nachádzajú. Vďaka tomu vieme, koľkokrát boli použité.

Ako vyzerá proces umývania?

Ako bežné umývanie riadov. V každej reštaurácii máte umývačky riadu. Za hodinu dokážeme umyť 20-tisíc pohárov či iných vecí. Optimalizujeme aj umývací systém. Vodu vieme použiť až päťkrát. Celý náš systém produkuje o polovicu menej oxidu uhličitého v porovnaní s výrobou jednorazových pohárov.

Je opakované užívanie pohárov a ich umývanie hygienické?

Áno. Je to to isté ako opakované používanie tanierov, pohárov a príborov v reštauráciách a jedálňach. V reštaurácii jete príborom, ktorý bol použitý možno tisíckrát a nevadí to.

Dávnejšie ste povedali: "Ste zlý dizajnér, ak vyrobíte niečo, čo nemôže byť recyklované." Myslíte si, že dizajnéri a podnikatelia nemyslia ekologicky?

Myslím si, že sa to mení. Ľudia si už uvedomujú, že keď niečo vyrobia, majú zodpovednosť, čo sa s tým stane, keď to prestaneme užívať. Postupne sa viac ľudí zamýšľa nad tým, čo je na konci "života" danej veci. Je to to isté, ako keď doma vyhadzujeme veci. Keď máme vec, ktorá pozostáva z rôznych častí, mali by sme to rozobrať a vyhodiť do kontajnera buď na sklo, plast, alebo papier a podobne. Taký istý koncept by mali dodržiavať dizajnéri a všetci tí, čo vymýšľajú produkty. V súčasnosti sa veľa hovorí o klimatickej kríze a vnímam, že si čoraz viac uvedomujeme našu zodpovednosť. Či sa to deje dosť rýchlo, neviem. Či sa to deje globálne po celom svete? Asi nie. Na konci dňa sú to aj tak dizajnéri, ktorí veci vymýšľajú a púšťajú na trh. Ale nie je to len o nich. Dôležitá je legislatíva, priemysel a každý, kto do toho procesu vstupuje.

Nie je už pre našu planétu neskoro?

Na niečo už neskoro je, ale myslím si, že toto nemôže byť príbeh, ktorý odovzdáme ďalším generáciám. Nemôžeme tu sedieť, vzdať sa a povedať, že je neskoro a už nič nemá zmysel a vy ostatní sa popasujte so situáciou, ktorá nastane. To je neakceptovateľné. Jediný akceptovateľný príbeh pre mňa je, že niečo robíme a máme jasnú predstavu, aký výsledok si želáme o niekoľko rokov. Sú veci, ktoré už asi nezmeníme. Musíme akceptovať, že nastala nejaká zmena. Sme svedkami záplav, požiarov a neuveriteľných teplotných výkyvom bez ohľadu na ročné obdobie. Na vlastné oči vidíme, že sa niečo deje a my musíme prísť s riešením.

Cupclub funguje vo Veľkej Británii. Podľa štatistík Slováci triedia len 15 percent odpadu. Myslíte si, že by bol váš nápad na Slovensku úspešný?

Zameriavame sa na nápoje, lebo je to celkom veľký segment. Vždy sa dívame na konkrétne mestá, nie krajiny. Môžeme uspieť len v miestach, kde je vysoká koncentrácia ľudí. Pred tým, než sa rozhodneme ísť do nejakého mesta, zistíme si, koľko nápojov sa tam denne vypije. Musí to byť minimálne 10-tisíc nápojov denne. Potom zisťujeme, kde ich ľudia pijú. Či vonku, vnútri, v kaviarňach, na internátoch, školách alebo v práci. Myslím si, že medzi mladými by sme boli úspešní. Mladí ľudia sú tí, ktorí očakávajú riešenia tejto zlej situácie. Oni vytvárajú dopyt po produktoch, ako je ten náš. Myslím si tiež, že tento koncept sa môže uchytiť všade na svete a môže sa aplikovať aj na obaly jedál či iných vecí, nie len nápojov.

Pýtam sa skôr na to, či by ľudia na Slovensku so svojimi zvykmi a slabou ekologickou gramotnosťou boli ochotní používať vaše výrobky.

Myslím si, že legislatíva môže pomôcť. A potom ju ľudia nasledujú. V Severnej Amerike sú štáty, ktoré uvalili vyššie dane na niektoré nápoje. Keď chcete platiť viac, tak dobre, zaplatíte si to. Ale ak chcete niečo lacnejšie, tak siahnete po lacnejšej alternatíve. Áno, zvyky sú vždy dôležité, ale peniaze sú veľmi silnou motiváciou.

Rozumiem, ale nie je lepšia iná forma motivácie? Pri recyklovaní a separovaní odpadu stále musíme urobiť aktivitu navyše. Ako presvedčiť ľudí, aby to robili?

Pozornosť vieme zvýšiť pomocou vzdelávania, univerzít, ale pomôcť môžu aj dotácie či dane. Všetky tieto veci fungujú v rôznych oblastiach sveta. Ak vás nič z toho nezaujme, tak proste musíte platiť. Ak niekto nechce zmeniť svoje zvyky, je veľké spektrum ďalších možností. Môžete fyzicky separovať rôzne druhy odpadu a na základe toho budete na konci mesiaca platiť menšie účty za odpad. Alebo máte postoj, že nechcete robiť nič, tak budete za odpad platiť viac. Máte na výber. Je to na vás. Ale nemyslím si, že nútiť ľudí do jednej alebo druhej možnosti bude fungovať. Stále budú ľudia, ktorí nebudú chcieť zmeniť svoje správanie. A to je normálne. To sa deje všade a v každej oblasti.

Snažíte sa aj podporovať ďalších dizajnérov a podnikateľov, najmä ženy. Prečo sa sústreďujete na ženské líderky?

Úprimne, historicky to boli vždy ženy, ktoré zachránili svet (smiech). Ženy majú špeciálnu citlivosť na porozumenie a uvedomovanie si hodnoty ľudstva. Dokážu nájsť rovnováhu medzi ziskom a významom. Nemyslím si, že som zaujatá. Rovnako obdivujem aj mužov. Ale fakt je, že ženy sú málo zastúpené vo vysokých pozíciách. Snažím sa vždy pomôcť iným ženám s ich prácou. V piatky poobede si vždy vyhradím hodinu a pol a telefonicky sa radím s ďalšími ženami v biznise a vzájomne si pomáhame. Je to dôležité. Ja som mala šancu pracovať so skvelými ľuďmi a chcem to odovzdávať ďalej. Myslím si, že ženy vedia inak spracovať informácie, vieme byť kreatívne iným spôsobom. Avšak, nemyslím tým, že jeden spôsob je lepší ako ten druhý. Vzájomne sa dopĺňajú.

Ako vieme ženy motivovať, aby išli do biznisu a do vyšších pozícií?

Musíme byť príkladom. Musíme im ukazovať, že sa to dá, že to nie je hrozivo náročné. Samozrejme, niekedy si to vyžaduje veľké nasadenie, je to súčasťou podnikania. Musíte zistiť, ako nájsť rovnováhu a ako to "všetko" dosiahnuť. Keď mi niekto hovorí, že nemôžem mať všetko, tak mu proste neverím. Podľa mňa len musíte zistiť, ako a vyžaduje si to svoj čas. Aj ja mám za sebou náročný rok. Vybudovala som startup, mám dieťa, stratila som otca, expandujeme vo firme, prijímame nových ľudí. Je toho veľa. Ale rozhodne môžem povedať, že sa to dá a musíte sa aj spoliehať na ľudí okolo. Najsilnejšia vec, ktorú môžete pre iné ženy urobiť, je byť im príkladom.

Hovoríte, že ženy potrebujú aj ľudí, na ktorých sa môžu spoľahnúť. A nie je práve problém v tom, že ženy nemajú partnerov, ktorí by ich podporovali v ich pracovnom nasadení?

Myslím si, že v prvom rade beriete zodpovednosť za seba vy. Samozrejme, ja mám podporujúceho partnera, je mojou veľkou oporou. Ale to ešte neznamená, že to musí byť muž, kto vás podporuje. Musíte vedieť rozoznať dobrých motivátorov od zlých. Musíte vedieť, čo chcete a nebáť sa ísť za tým, pretože si to zaslúžite. Možno cielite na Mesiac a dôjdete len do polovice cesty. Ale vždy idete vyššie. Je to väčšinou o vašom osobnom nastavení a postoji. Ak máte dobrý postoj a energiu, pritiahnete tých správnych ľudí.

Komentáre ( 0)