Koronavírus na Slovensku Aktualizácia: 26.2.2021, 10.03
2022001(+12065)testovaných
303420(+2645)pozitívnych
251983(+0)vyliečených
6966(+107)úmrtí
297496(+3104)zaočkovaných
Aktualizácia: 26.2.2021, 10.03 štatistiky vo svete viac informácií
10. 12. 2020 19:00 | BRATISLAVA, JASNÁ/TV Markíza

Strediská majú tri dni na zriadenie odberných miest a zavedenie nových opatrení

Otvorené budú bufety, jesť a piť však budete asi len niekde na „stojáka“ na kraji svahu.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: TV Markíza

V kabínke lanovky jeden človek a bufety len na „stojáka“. Lyžovačky v čase pandémie koronavírusu budú iné než tie, ktoré sme doteraz poznali. Strediská riešia, ako kontrolovať dodržiavanie opatrení. Zároveň potrebujú narýchlo zriadiť aj odberné miesta. Na prispôsobenie novým pravidlám majú už len tri celé dni.

Kým v predchádzajúcich rokoch sa už v tomto čase rozbiehali lyžovačky, teraz to niektoré strediská jednoducho vzdali. Nikomu totiž nebolo jasné, či a za akých podmienok môžu fungovať.

V stredisku Malinô Brdo čakali do poslednej chvíle. Nechceli zasnežovať a plytvať peniazmi bez toho, aby vedeli, čo bude. Teraz ho spustia a budú sa pripravovať už podľa jasných pravidiel. Tie začnú platiť od pondelkového rána (14. december).

Návod na to, ako ich dodržať, však neexistuje, a tak musia strediská vymyslieť, ako napríklad skontrolujú to, že do kabínkovej lanovky nastúpia spolu len ľudia, ktorí žijú v jednej domácnosti. Iba takíto totiž môžu porušiť striktné pravidlo: jeden lyžiar - jedna kabínka.

„Toto obmedzenie je najväčšou výzvou, ale dnes zasadne náš krízový štáb a určite nájdeme vhodné riešenie pre nás aj pre lyžiarov,“ povedala nám marketingová manažérka lyžiarskeho strediska Jana Kňavová.

Stravovanie a pitný režim

Pre reštaurácie na svahu platí to, čo aj pre tie mestské, teda zatvorený interiér aj terasy. Otvorené budú bufety, jesť a piť však budete asi len niekde na „stojáka“ na kraji svahu. „Teplé pivo, studené párky, niečo v tomto režime fungovať bude. Je to klasický režim výdaja cez okienko, klasický takeaway,“ tvrdí minister Andrej Doležal.

Hlavný hygienik Ján Mikas vysvetlil, že ide hlavne o to, aby si lyžiari v areáli nemysleli, že keď sú všetci pretestovaní, tak tam nemôžu nič chytiť. Apeuje, že stále musia dodržiavať základné veci - rúško, rozostupy, dezinfekcia.

Všetky služby, samozrejme, budú len pre ľudí s negatívnym testom. Minister dopravy si predstavuje, že netestovanému človeku ani len nepredajú skipas.

Testovanie v stredisku

Certifikát nemôže byť starší ako 72 hodín, čo v praxi znamená, že ak napríklad idete na hory na týždeň, budete sa musieť počas pobytu znovu otestovať. Je teda veľmi pravdepodobné, že odberné miesta budú priamo v strediskách.

V Jasnej to už majú aj vymyslené. Testovanie bude pri vstupe do doliny z obidvoch strán Chopku - južnej aj severnej a priamo v stredisku budú kontrolovať už len námatkovo.

„Umožňuje nám to pretestovať aj tých, čo nebývajú v hoteli, ale v chate a nikdy by sme ich na ten test nedostali, alebo napríklad dochádzajú len z najbližšieho mesta si zalyžovať,“ konštatoval premiér.

Hotelom sa podmienky veľmi nemenia, pribúda akurát povinnosť mať negatívny test. Ak niekto čakal, že práve testy môžu zabezpečiť otvorenie sáun a víriviek, zostal sklamaný. Využiť sa dajú len hotelové bazény, maximálne však pre šesť ľudí. Wellness, aj napriek tomu, že sa v ňom používa množstvo chémie a dezinfekcie, je stále považovaný za rizikový.

„Lyžujete vo voľnej prírode, pohyb ľudí je rozptýlený vo väčšom priestore a je len niekoľko bodov, kde sa sústreďujú v krátkom čase viacerí návštevníci a v týchto bodoch vieme spraviť také preventívne opatrenia, ktoré zamedzia šíreniu nákazy,“ tvrdí prezident zväzu cestovného ruchu Marek Harbuľák.

Reportáž spracoval Martin Petro.

 

Celé vydanie Televíznych novín si pozrite na markizaplus.sk.  

Komentáre ( 0)