+3503pozitívnych Celkovo
921422
+9684testovaných Celkovo
5381914
+32úmrtí Celkovo
17675
0hospitalizovaní Celkovo
1 497
+3618plne zaočkovaných Celkovo
2640702
Aktualizácia:
24.1.2022 , 10.55
Aktualizácia: 24.1.2022 , 10.55 štatistiky vo svete viac informácií
20. 01. 2021 08:28 | WASHINGTON/kc

Štúdia z USA odhalila dôležité poznatky o koronavíruse. Podnikateľov v gastronómii nepotešia

Vedcov zaujímalo aj to, aký efekt majú rôzne prístupy k uvoľňovaniu opatrení.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: Profimedia.sk

Štúdia amerických vedcov odhalila viacero dôležitých poznatkov o šírení koronavírusu. Odborná práca zverejnená v magazíne Nature sa zamerala na najväčšie metropolitné oblasti v USA.

Ich robustné modely ukázali niekoľko vecí: reštaurácie predstavujú násobne vyššie riziko šírenia infekcie než akékoľvek iné miesto; obmedzenie maximálnej návštevnosti prináša lepší celkový efekt ako plošný lockdown; u ľudí s nižším príjmom je vyššia hrozba, že sa nakazia, ako u tých bohatších.

Skupina expertov prevažne zo Stanfordskej a Severoapadnej univerzity vychádzala z reálnych údajov o nákaze a od mobilných operátorov, ktoré ukazujú nárast či pokles mobility a následne domodelovali správanie COVIDU pri rôznych stratégiách uvoľňovania opatrení.

Autori štúdie skúmali 10 najväčších metropolitných oblastí v USA, kde žije spolu až 98 miliónov ľudí. Výsledky nepotešia najmä podnikateľov v gastronómii. Reštaurácie pri plnej prevádzke zrýchľujú šírenie vírusu trikrát rýchlejšie ako fitnescentrá, ktoré skončili na druhom mieste. Je to spôsobené najmä tým, že pri konzumácii jedla sa nedodržuje rúšková ochrana ani rozostupy, ľudia sedia dlhšie na jednom mieste a vírus tak má viac času nájsť si hostiteľa.

Zaujímavý poznatok vyplynul aj vtedy, keď sa na údaje pozreli z príjmovej optiky. Síce sa hovorí, že choroba si nevyberá, no ukázalo sa, že chudobní ľudia majú väčšiu šancu nakaziť sa koronavírusom. Kaviarne a bary navštevovali podľa dát z mobilných sietí častejšie ľudia s vyššími príjmami, ale model ukázal, že na týchto miestach sa nakazí väčší podiel jedincov z nízkopríjmovej skupiny ľudí. Podľa autorov štúdie to vyplýva z toho, že sa častejšie zdržujú na menších a preplnených miestach. V luxusných reštauráciách, ktoré sú menej zaplnené, je dodržovanie rozostupov ľahšie.

Dôsledky uvoľňovania opatrení a odporúčania

Na treťom mieste skončili kaviarne a bistrá, štvrtá priečka pripadla ubytovacím službám. Reštaurácie s obmedzenou kapacitou obsadili v rebríčku piate miesto. Naopak, najmenší podiel na nových prípadoch nákazy sa pripisuje predajniam áut, samoobsluhám a lekárňam.

Jedným z odporúčaní vedcov pre politikov rôznych štátov je aj to, aby našli systém zníženia mobility, ktorý nepripraví rodiny s nízkymi príjmami aj o to málo, čo majú. V opačnom prípade sa budú karanténe prirodzene vyhýbať.

Vedcov zaujímalo aj to, aký efekt majú rôzne prístupy k uvoľňovaniu opatrení. Skúmali, čo sa stane, keď sledované prevádzky zostanú zatvorené, keď sa otvoria úplne, prípadne s obmedzeniami. Do rovnice zarátali okrem rýchlosti šírenia vírusu aj dopady na ekonomiku.

Jednoznačne im vyšlo, že najlepší celkový efekt dosahuje stanovenie maximálneho možného počtu osôb, ktoré môžu byť naraz v danej miestnosti, a to na základe infekčnej rizikovosti. Z toho vyplýva aj ďalšie odporúčanie - vdýchnuť spoločnosti pôvodný život, ale v opatrnom režime, tak aby sa obmedzili infekčne nebezpečné tlačenice.