Koronavírus na Slovensku Aktualizácia: 10.5.2021 , 13.44
+311pozitívnych

Celkovo
385786
+5418testovaných

Celkovo
2726117
+288pozitívnych
AG
Celkovo
379785
+32úmrtí

Celkovo
12051
-2hospitalizovaní

Celkovo
1 033
+16782zaočkovaných
Celkovo
0netrebavyplnat
+16317zaočkovaných
1. dávkou
Celkovo
1227189
+465zaočkovaných
2. dávkou
Celkovo
586432
Aktualizácia: 10.5.2021 , 13.44 štatistiky vo svete viac informácií
05. 05. 2021 06:00 | LONDÝN/rd

Vznikla kniha so zaujímavými receptami. Je určená pre ľudí, ktorí počas covidu stratili čuch a chuť

Kniha je k dispozícii k stiahnutiu zdarma.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/Irina Rostokina

U ľudí trpiacich dlhou formou ochorením COVID-19 je strata čuchu a chuti symptómom, ktorý pretrváva najdlhšie.

Britskí kuchári Ryan Riley a Kimberley Dukeová teraz vytvorili novú kuchársku knihu, ktorá má ľuďom s podobnými problémami pomôcť znovu si začať užívať jedlo, píše Business Insider.

Kniha s názvom Taste and Flavour (Chuť a vôňa) zahŕňa 18 receptov s fotografiami a je k dispozícii k stiahnutiu zdarma.

„Keď žijete so stratou chuti, nikto o tom nehovorí. Po šiestich mesiacoch však, keď nič necítite, si voči jedlu vytvoríte psychickú bariéru. Samo osebe sa to môže zmeniť na problém duševného zdravia," povedal Riley.

Vedci odhadujú, že asi desať percent ľudí nakazených koronavírusom má dlhodobé príznaky. To znamená, že môžu pretrvávať celé mesiace, ojedinele aj navždy.

U štvrtiny ľudí trpiacich narušeným čuchom či chuťou sa tieto problémy zlepši počas niekoľkých týždňov, uvádzajú vedci z Lekárskej školy Johnsa Hopkinsa.

Riley uvádza, že asi 80 percent chuti je v skutočnosti čuch a tieto dva zmysly sú značne prepojené.

Vytváranie receptov do kuchárky tak zahŕňalo zvýraznenie niektorých chutí, kým iným bolo nutné vyhnúť sa.

Napríklad káva môže niektorým ľuďom páchnuť ako septik. Potraviny, ako je cibuľa, cesnak, vajce, pečené mäso a orechy, pre nich môžu byť „odpudivé skoro ako hnijúce tkanivo,“ dodal Riley. Dodal, že je pomerne ťažké zostavovať recepty bez cesnaku a cibule, ktoré sú základom chutí.

Namiesto toho sa sústredili na zosilnenie slaných chutí a pridanie textúry a sviežosti, aby sa vyvážil nedostatok chuťovej hĺbky pokrmov. Riley a Dukeová vyskúšali takmer 300 receptov, ktoré zúžili na 18 tých, ktoré sa dostali do ich knihy.

Opierajú sa o intenzívne slané chuti ako je sójová omáčka, miso pasta, parmezán a huby, aby do pokrmov dostali všetkých päť základných chutí - sladkú, slanú, kyslú, horkú a umami.

Použili tiež ingrediencie stimulujúce trojklanný nerv, ktorý je zodpovedný za citlivosť tváre a nosnej dutiny, a cítime ho, keď prijímame pokrmy ako chren či wasabi.

V tomto ohľade sú podľa Rileyho dokonalým receptom napríklad zemiaky s maslom ochutené miso pastou a octom so zelenými bylinkami. Zemiaky majú bohatú chuť umami.

Miso a sójová omáčka tiež dodávajú chuť umami a sú slané. Biele korenie a čerstvá mäta stimulujú trojklanný nerv. Zelené čili papričky dodajú chrupavú textúru a ocot aktivuje receptory kyslosti.

Komentáre ( 0)