12. 08. 2014 13:32 | BRATISLAVA/ redakcia Myženy

Ďalší mýtus sa skončil! Biele pečivo je pre naše zdravie dôležité

Prišli na to španielski vedci. A za všetkým sú dobré baktérie, ktorých máme v tele kilogram.

Biele pečivo - ilustračná snímka
Biele pečivo - ilustračná snímka Foto: shuterstock.com

Podľa najnovšej štúdie nie je biele pečivo tak škodlivé ako sa hovorí. Telo ho dokonca potrebuje. Ako je to možné?

Biely cukor i múka sú nočná mora ľudí, ktorí chcú žiť zdravo. Nikomu z nich by im túto chvíľu ani na um nezišlo, že biele pečivo mohlo byť pre ľudí prospešné.

Dokazuje to najnovšia štúdia, ktorej výsledky zverejnil britský denník Daily Mail. Podľa všetkého žije v tele človeka až kilogram baktérií. Takzvané "dobré baktérie" pôsobia pozitívne v tráviacom trakte a pomáhajú mobilizovať imunitný systém.

A práve biely chlieb má podľa štúdie vedcov zo španielskeho Ovieda rast týchto "dobrých baktérií" podporovať. Tento pozitívny vplyv potvrdili pri celozrnnom pečive. Teraz to vyzerá tak, že rovnaký efekty má aj to biele.

Múka - ilustračná snímka
Múka - ilustračná snímka Foto: shuterstock.com
 

Stále však platí, že by sa to s bielym pečivom nemalo preháňať. Hlavne u ľudí, ktorí chcú schudnúť. Kalórií má totiž rožok stále rovnako -262,9 kcal. To je ako keby ste zjedli 100 g hermelínu alebo 115 g lososa.

Iná strana bieleho pečiva

Je biele pečivo pre naše zdravie skutočne vždy zlé? V rôznych médiách sú totiž výrobky z technologicky spracovaného obilia prezentované ako zdroj viacerých zdravotných komplikácii. Hlavný dôvod je ten, že sú zbavené cenných otrúb a klíčkov.

Biele pečivo - ilustračná snímka
Biele pečivo - ilustračná snímka Foto: shuterstock.com
 

A práve tieto obilniny sa následne používajú na výrobu bielej múky. Rýchlosť ich vstrebávania je vysoká a preto poskytujú organizmu rýchly, ale zároveň krátkodobý zdroj energie a spôsobujú výraznejšie výkyvy hladiny inzulínu, píše portál sportujeme.sk

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy