09. 07. 2016 10:43 | BRATISLAVA/ Marína Dobošová

Zdravý ako BUKovský: Kokosový olej - všeliek alebo lacný klam?

„Nejedzte kokosový olej! Môžete si poškodiť vlastné zdravie.“

Igor Bukovský
Igor Bukovský Foto: Archív Igora Bukovského

Vitajte pri sledovaní prvej časti našej novej webovej relácie Zdravý ako BUKovský. S doktorom Igorom Bukovským v nej každý týždeň budeme rozoberať témy týkajúce sa zdravej výživy, štíhlej línie či búrania zaužívaných mýtov. Ak chcete zmeniť životný štýl a dozvedieť sa na väčšej ploche detaily o kokosovom oleji, pravdu o lepku, zaručený recept na trvalo udržateľnú štíhlosť a mnohé ďalšie - ste na správnom mieste.

Kokosový olej / tuk je vraj superpotravina, ktorá má doslova magické účinky. Pomáha v boji proti rôznym chorobám znižuje hladinu cholesterolu v krvi, kynoží baktérie a plesne. Vraj sa vďaka nemu budú naše vlasy lesknúť, na pleť bude vláčna a dokonca nás ochráni pred slnečnými lúčmi. Už niekoľko rokov sa na nás intenzívne valia zaručené informácie o jeho zázračných vlastnostiach. Radia nám, aby sme na ňom pražili, opekali, liali si ho do šalátov a používali ho čo najviac. Nádoby s týmto produktom sa predávajú za pomerne vysoké sumy a my neváhame obetovať naše peniaze výmenou za ilúziu zdravia, ktoré sa do nás s kokosovým olejom vlieva. No čo ak to vôbec nie je pravda? Čo ak nám môže až škodiť? Uznávaný odborník na výživu, doktor Igor Bukovský, vám v prvej časti našej novej rubriky vysvetlí, ako sa veci majú.

Ako sa vlastne zrodil mýtus o kokosovom oleji? Čo je na ňom pravdy?

 

 

Boom kokosového oleja sa naplno rozbehol pred niekoľkými rokmi. Doktor Bukovský však bol skeptický už od samého začiatku. A zatiaľ, čo sme sa my hojne zalievali týmto novým zázračným všeliekom, on sa k nemu staval s rezervou.

„Tvrdenie, že veľký obsah strednoreťazcových mastných kyselín, ktoré sa inak metabolizujú, podporujú spaľovanie tukov, chránia pečeň a cievy je veľmi zaujímavé. Pretože najväčší podiel mastnej kyseliny, ktorú v kokosovom tuku nájdeme – okolo 50 percent - je kyselina laurová. Nechcem byť veľmi zložitý, ale pre náročnejších čitateľov je to užitočná informácia. Kyselina laurová je totiž z chemického hľadiska ako keby tá strednoreťazcová, ktorá môže byť pre nás skutočne prospešná. Ale metabolicky a fyziologicky sa práve ona správa úplne inak. A správa sa ako dlhoreťazcová nasýtená mastná kyselina, o som už nejaké tie indície boli aj predtým. No v dobe informačného chaosu si pravda hľadá cestu o čosi dlhšie, než mýty, ktoré sa po internete šíria svetelnou rýchlosťou,“ hovorí.

Prvá seriózna analýza je na svete!

Dnes sa však chýry o zázračných účinkoch kokosového oleja končia. Koncom apríla totiž vyšla prvá metaanalýza všetkých dostupných informácií od doktora Laurencea Eyersa z Nového Zélandu. On je jedným z prvých ľudí, ktorý v 1972 urobil analýzu zloženia kokosového tuku, dužiny a mlieka. Tento expert sa zaoberá skúmaním vplyvu tuku na ľudské zdravie, konkrétne aj kokosové tuku, už desiatky rokov.

„Toto nie je informácia od nejakého práve vyrašeného experta či blogera. Jeho analýza hovorí, že práve kyselina laurová sa v tele správa ako tie zlé, živočíšne nasýtené tuky, ktoré sa vstrebávajú cez chylomikróny, ukladajú sa v pečeni, podporujú aterosklerózu a chronický zápal. Hovorí, že na rozdiel od našich predstáv a internetových tvrdení, len 4 percentá tukov v kokosovom oleji sú pre nás prospešné. A nie celých 50 percent, ako sa tvrdilo doteraz. To je veľmi málo na to, aby sme hovorili, že kokosový tuk je zdraviu prospešný,“ dodáva.

Čo z tejto analýzy vyplýva pre nás ako konzumentov? Môžeme si kokosový olej natierať aspoň na telo a vlasy? Pozrite si jednoduchý graf, vďaka ktorému pochopíte aké nebezpečenstvo vám môže hroziť.

 

 

„Ja som teraz v takej zvláštnej pozícii. Keď som totiž v deväťdesiatych rokoch začínal s témou zdravej výživy, odporúčali sme ľuďom, aby si dali do raňajok na vločky orechy a strúhaný kokos.  Kolegovia lekári kardiológia sa na mňa vyrútili s tým, že mi šibe, lebo v strúhanom kokose je nasýtený tuk, ktorý spôsobuje aterosklerózu, infarkty a podobne. Ale ja som si trval na svojom. V strúhanom kokose je totiž iba okolo 30 percent tuku, je v ňom veľa vitamínu E, magnézia a ďalších minerálov. Nie je problémovou potravinou. A prečo 25 rokov, z kokosu robíme koncentrát, lisujeme ho, to je úplne iná kategória potraviny, úplne iné zloženie. Konečne sa ukázalo, že tvrdenia ľudí, ktorí velebili kokosový tuk, nie sú pravdivé. A ja znovu a stále opakujem, nejedzte kokosový olej, ale bez problémov používajte strúhaný kokos alebo dužinu, pretože to je bezpečná potraviny, ktorá je aj chutná,“ odporúča doktor Bukovský.

Čo s kokosovým olejom teraz? Vraj sa dá použiť namiesto opaľovacieho krému, ako ochrana proti slnku. Je aspoň toto pravda alebo sa jedná len o ďalší nepodložený mýtus? Viac vo videu.

 

 

Ďalšia časť našej webovej relácie Zdravý ako BUKovský na vás čaká vo štvrtok, 14. júla na našom webe markiza.sk

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy