09. 02. 2017 12:40 | VEĽKÁ BRITÁNIA/ nt

Keď vám biely povlak pokazí chuť na čokoládu. Viete z čoho vzniká?

Hoci nevyzerá vábne, rozhodne nie je škodlivý.

Keď vám biely povlak pokazí chuť na čokoládu. Viete z čoho vzniká?
Keď vám biely povlak pokazí chuť na čokoládu. Viete z čoho vzniká? Foto: Shutterstock.com

Čokoláda - milovaná pochúťka. Zbožňujeme ju samotnú alebo na sušienkach, koláčoch, v tekutom stave. Čo vám môže lepšie padnúť v tie najsmutnejšie dni. Ale už sa vám stalo, že ste s chuťou vybrali čokoládu zo skrinky, otvorili ste ju a našli ste na nej biely nepekný povlak? Zrejme vás to odradilo od toho, aby ste do nej zahryzli. Píše Huffingtonpost.com.

Viete, z čoho tento povlak pochádza? Hoci nevyzerá vábne, rozhodne nie je škodlivý. Ide o vyzrážaný tuk alebo cukor. Ide o bezpečné chemické zmeny, ktoré sa dejú v čokoláde z niekoľkých dôvodov.

Cukor sa na čokoláde vyzráža vtedy, keď je vystavená vysokej vlhkosti. Cukor totiž pohlcuje vlhkosť. Takže ak je čokoláda uložená v teplom alebo vlhkom prostredí, cukor sa dostane na jej povrch v podobe jemných kryštálov. A keď čokoláda vyschne, vytvorí sa suchý a bodkovaný biely práškový povlak.

Tukový povlak vznikne, ak dôjde k zlému skladovaniu čokolády. Môžu za to teplotné výkyvy. Zvyčajne ide o výsledok chýb v procese temperovania čokolády.

Ďalším vinníkom vyzrážaného tuku je plnenie čokolády studenou náplňou. Taktiež sa vám to stane, ak je v čokoláde nekvalitné kakaové maslo.


Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy