23. 11. 2017 13:20 | BRATISLAVA/kacs

Prečo by ste mali vypiť štyri kávy denne? Nový výskum ju ospevuje

Nový výskum hovorí o tom, že tento nápoj je pre naše zdravie skôr prospešný, ako by škodil.

Ilustračná snímka
Ilustračná snímka Foto: shutterstock.com/supparsorn

Dobrá správa pre kávičkárov. Nový výskum ukázal, že tento nápoj môže byť pre naše zdravie skôr prínosom, ako by mal nášmu zdraviu ublížiť. Najväčší osoh prinášajú tri až štyri kávy denne, zistili výskumníci z University of Southampton. Podľa nich zníži riziko ochorenia srdca aj šancu na predčasnú smrť. Vedci zároveň našli dôkazy, že znižuje riziko niektorých druhov rakoviny, cukrovky, ochorenia pečene a demencie, píše Daily Mail.

Vedci, ktorí najnovšie poznatky zverejnili v British Medical Journal, ale upozornili na to, že ich zistenia neznamenajú, že pitie kávy je dobré pre každého. Tehotné ženy sú napríklad vystavené väčšiemu riziku straty svojho dieťaťa, ak pijú príliš veľa kávy.  Kofeín tiež mierne zvyšuje riziko zlomením kostí u žien. „Káva je vysoko konzumovaná na celom svete a môže mať pozitívne prínosy pre zdravie, najmä pri chronických ochoreniach pečene," uvádzajú.

Vedci sa domnievajú, že antioxidačné rastlinné zlúčeniny prinášajú výhody. Bezkofeínová káva má podobný vplyv ako štandardná verzia, čo naznačuje, že kofeín nie je zodpovedný za prínos pre zdravie. "Pražená káva je komplexná zmes viac ako 1 000 bioaktívnych zlúčenín, niektoré s potenciálne terapeutickými antioxidačnými, protizápalovými, antifibrotickými alebo protinádorovými účinkami," napísali.

Výskumný tím, ktorý zahŕňal aj odborníkov z Edinburskej univerzity, preveril všetky dostupné dôkazy o spotrebe kávy a spája zistenia z 201 publikovaných štúdií. Zistili, že nápoj mal veľký vplyv na srdcové problémy, znížil riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení o 15 percent a riziko kardiovaskulárnej smrti o 19 percent. Tiež znižuje riziko rakoviny pečene o 34 percent a rakoviny čriev o 17 percent. Zdá sa však, že zvyšuje riziko leukémie, lymfómu a rakoviny pľúc. Kávoví spotrebitelia majú o 36 percent nižšiu šancu na prepuknutie Parkinsonovej choroby a 27 percent nižšie riziko Alzheimerovej choroby.

Ďalšie šálky by ste piť nemali

Európska agentúra pre bezpečnosť potravín odporúča, aby ľudia nepili viac ako štyri šálky denne. Hovorí sa, že tí, ktorí vypijú každý deň viac káv, trpia rizikovou úzkosťou, nespavosťou, poruchami srdcového rytmu alebo srdcovým zlyhaním. Do kávy si často pridávame cukor, mlieko alebo smotanu, čo môže nezávisle prispieť k nepriaznivým výsledkom v oblasti zdravia.


VIAC Z My ženy