20. 07. 2019 07:00 | USA/tvnoviny.sk

Zaraďte do jedálnička tieto tri druhy ovocia a zeleniny. Sú dobrá prevencia rakoviny

Lekári v najnovšom výskume prinútili rakovinové bunky zničiť samé seba.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: Dmitrij Skorobogatov/shutterstock.com

Americkí onkológovia objavili Achillovu pätu rakoviny v bunkách niektorých typov nádorov. Slabým miestom rakovinových buniek je bielkovina ATF4, ktorá ich podporuje v raste a množení. Keď tento proteín u laboratórnych buniek zablokovali, nádorové bunky akoby ostali „ v strese" a začali samé seba likvidovať.

Otázkou však ostáva, či tento princíp bude fungovať aj v ľudskom organizme. Autor výskumu doktor Feven Tameire z pensylvánskej univerzity tvrdí, že výskum dokazuje možný účinok pôsobenia na ATF4 pri nádoroch, ktoré sú závislé na regulačných génoch MYC.

VEĽKÝ PREHĽAD potravín, ktoré vás chránia pred rakovinou

"MYC je dôležitý transkripčný faktor, ktorý je podstatný pre väčšinu alebo takmer všetky typy rakoviny. Je však veľmi ťažké ovplyvniť ho, nemáme žiadne lieky, ktoré pôsobia na MYC. Výskum z Pensylvánie je ale veľmi sľubný, miesto priameho pôsobenia na MYC našli spôsob, ako na neho pôsobiť zadnými vrátkami, " komentoval štúdiu profesor Gerard Evan z Cancer Research UK v Cambridgi.

ATF4 bielkoviny sú tiež zodpovedné za stratu svaloviny v starobe. Ako telo starne, tieto bielkoviny vo svalových bunkách pribúdajú. Proteín v nich bráni vstrebávaniu sa aminokyselín potrebných pre stavbu svalových bielkovín. Aktivitu ATF4 potláča napríklad tomatin, ktorý je v paradajkách.

Broskyňa, melón a granátové jablko

Všetci vedia, že riziko ochorenia rakoviny môžeme do istej, a podľa vedcov aj pomerne významnej miery znížiť svojím životným štýlom. Jeho základom by mala byť vyvážená strava a dostatok pohybu. Pokiaľ ide o jedlo, skloňujú sa hlavne blahodárne účinky zeleniny.

Ale nezabúdajte na to, že aj ovocie má veľa pozitív. Po ktorom siahnuť? Aj obyčajná broskyňa má zázračné schopnosti. Závery americkej štúdie publikovanej v časopise Journal of Nutritional Biochemistry uvádzajú, že broskyňový extrakt likviduje agresívne rakovinové bunky, zastavuje rast nádorov a zabraňuje šíreniu rakoviny do ďalších častí tela. Lekári v tomto ovocí vidia účinnú prevenciu, preto jeho konzumácii odporúčajú všetkými desiatimi.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: superoke/shutterstock.com
 

Ako ochrancu by sme nemali podceňovať ani granátové jablko. Málokto tuší, že šťava z tohto exotického ovocia v sebe ukrýva šesť vzácnych zlúčenín. Ony potláčajú rakovinu prsníka, ktorá spôsobuje nadmerné množstvom estrogénu (pozn. redakcie - ženský pohlavný hormón). Vedzte, že šťavu môžu s pokojným svedomím piť aj pacientky s cukrovkou, pretože nemá žiadny vplyv na hladinu cukru v krvi.

TIP: Rapídne stúpa rakovina hlavy a krku. Aj kvôli orálnemu sexu

Melóny sú obľúbenou letnou šťavnatú dobrotou. Okrem toho, že ich sladká chuť sa rozplýva na jazyku, majú aj ďaleko podstatnejšie výhody. Ich zázračné zložky tlmia zápaly, ktoré môžu byť príčinou diabetu, artritídy, aterosklerózy, astmy a obávanej rakoviny. Hlavnými antioxidanty v melónoch sú vitamíny A, C, B6 a lykopén (pozn. redakcie - najsilnejší známy antioxidant rastlinného pôvodu), píše portál bety.cz.

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy