25. 11. 2019 06:00 | BRATISLAVA/Teleráno

Bukovský radí: Črevá sú dôležité pre zdravie a vláknina je jeho základ

Ak sa nezdravo stravujete, do krvi sa dostáva aj to, čo by malo skončiť v záchode.

Vlaknina - ilustračná snímka.
Vlaknina - ilustračná snímka. Foto: Shutterstock.com

Črevá sú základ nášho zdravia. To, čo sa v nich deje nám zabíja vrásky, nervové bunky a urýchľuje starnutie. Podľa Igora Bukovského by sme mali myslieť na sliznicu.

Ak sa nezdravo stravujeme, tak nedokážeme vytvárať dostatok hlienu, steny sliznice sa stenšujú a do krvi sa dostáva aj to, čo by malo skončiť v záchode. Napr. alergény, baktérie alebo vírusy. A tie spôsobujú rýchlejšie starnutie a degeneráciu kolagénu. Spôsobuje to, že sa rýchlejšie vytvárajú vrásky a poškodzujú aj nervové bunky, ktoré spôsobujú zápal v mozgu.

A čo môžeme urobiť pre to, aby sme si črevo i sliznicu zachovali zdravú a podporovali mozog? Lekár tvrdí, že by sme mali do tela dostať aspoň trikrát za deň vlákninu. Bukovský to odôvodňuje tým, že tvorí v tele kyselinu maslovú. A práve ona spomaľuje spomínané procesy a chráni črevo pred zápalom.

„Nemôžeme ju jesť, musíme si ju vytvoriť v hrubom čreve. Keď ju zjeme, vstrebáva sa v tenkom čreve a v hrubom už nemá také účinky. Jesť jedlo by sme však mali iba vtedy, ak sme hodinu hladný. Črevo sa musí úplne očistiť. Hodinu po tom, ako sa vyprázdni žalúdok, sa ozve tzv. škvŕkanie v bruchu. A to je očistný proces v tenkom čreve, ktorý prejde do hrubého. Ak sa narúša častým jedením, tak sa naštartujete syndróm dráždivého hrubého čreva," konštatoval lekár.

Na videu z Telerána sa dozviete aj to, prečo u puberťákov o pätinu stúpla nuda.

 

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy