13. 01. 2020 11:33 | BRATISLAVA/Teleráno, zg

Bukovský: Ak máte nízky tlak, nezvyšujte si ho presolením jedla. Dá sa to aj takto

Stále však podľa neho platí - soľ nad zlato.

Solenie - ilustračná snímka.
Solenie - ilustračná snímka. Foto: Shutterstock.com

Aj tento rok bude špecialista na výživu a preventívnu medicínu Igor Bukovský v pravidelnej rubrike Telerána Počul(a) som, že... odpovedať na vaše otázky. V prvej tohtoročnej časti sa venoval soleniu jedla.

Ak máte vysoký krvný tlak, viete, že by ste nemali príliš soliť. Naša diváčka Katarína však chcela počuť odpoveď na to, či v prípade, keď má nízky tlak, by mala viac soliť. Lekár to rezolútne odmietol.

TIP: Nie je soľ ako soľ. Posvietili sme si na to, čo máte v soľničkách

"Soľ poškodzuje črevnú mikrobiotu, preťažuje obličky, štartuje rakovinu žalúdka, spúšťa reflux, zhoršuje autoimunitné ochorenie, napr. alergie a v neposlednom rade podporuje osteoporózu. Neodporúčal by som človeku, ktorý má nízky krvný tlak riešiť to tak, že si bude presáľať jedlo," tvrdí. 

Bukovský odporúča zlepšiť pitný režim, jesť citrusové ovocie, piť šípkový čaj, zvýšiť fyzickú aktivitu, napr. silovými cvičeniami. Jedným dychom však dodáva, že stále platí staré dobré príslovie - soľ je nad zlato, hlavne keď si jej dávate do jedla iba primerané množstvo.

Vo videu sa tiež dozviete odpoveď aj na to, či má význam piť kyselinu hyaulorónovú a užívať pravidelne kolagén.

 

Ak máte aj vy nejaké otázky na Igora Bukovského, pokojne ich pošli na adresu poculsom@markiza.sk a on vám na ne odpovie v Teleráne.

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy