13. 06. 2020 07:00 | GOTENBORG/tvnoviny.sk

Ktorý druh kávy je najzdravší? Vedci zverejnili výsledok 20-ročnej štúdie

Výskumu sa zúčastnila vzorka nórskej populácie, celkovo až 508 747 zdravých mužov a žien vo veku 20 až 79 rokov.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/kikovic

Káva je jedným z najpopulárnejších nápojov na svete a najčastejšie používaným stimulantom. Okrem priaznivých účinkov na našu energiu, má dobrý vplyv na metabolizmus, spája sa aj s nižšou úmrtnosťou na kardiovaskulárne ochorenia, ale aj s pozitívnym vplyvom na rakovinu.

Druhov a spôsobov prípravy kávy je však neúrekom. Aby ste dosiahli a získali všetky priaznivé účinky tohto nápoja, mali by ste podľa vedcov piť kávu varenú iba jedným spôsobom.

Ktorá káva je najzdravšia?

Výskum dokázal, že najzdravšia forma uvarenia kávy je filtrácia. „Nefiltrovaná káva obsahuje látky, ktoré zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi. Použitie filtra ich odstráni a zníži pravdepodobnosť infarktu a predčasnej smrti," hovorí autorka štúdie Dag S. Thelle pre scitechdaily.com.

Prečítajte si aj: Thajská masáž má priam zázračné účinky na vaše telo, dokázali štúdie

Pitie kávy sa celkovo nepreukázalo ako nebezpečný zvyk. V skutočnosti bolo pitie filtrovanej kávy bezpečnejšie ako nepitie vôbec žiadnej kávy. Filtrovaná voda bola spojená s 15-percentným zníženým rizikom úmrtia z akejkoľvek príčiny počas sledovania.

Najnižšia úmrtnosť bola medzi ľuďmi, ktorí pili jednu až štyri kávy denne.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/Kittibowornphatnon
 

„Zistenie, že ľudia, ktorí pili filtrovaný nápoj, dosiahli lepšie výsledky ako tí, ktorí vôbec kávu nepili, sa nedá vysvetliť žiadnou inou premennou, ako je vek, pohlavie alebo životný štýl. Preto pokladám toto pozorovanie za pravdivé," vysvetľuje Thelle.

O štúdii

Ide o prvú štúdiu, ktorá skúmala súvislosť medzi metódami varenia kávy s rizikami infarktu myokardu a smrťou. Výskum sa uskutočňoval pod záštitou švédskej univerzity v Göteborgua publikovali ho v Európskom časopise preventívnej kardiológie.

Prečítajte si aj: Aké mlieko do kávy? Odpoveď Igora Bukovského vás prekvapí

„Naša štúdia poskytuje silné a presvedčivé dôkazy o prepojení medzi metódami varenia kávy, srdcovými záchvatmi a dlhovekosťou," uviedla jej autorka.

Pred približne 30 rokmi zistila doktorka spojenie kávy so zvýšeným celkovým cholesterolom a zlým LDL cholesterolom. Obávala sa, že vplyv kávy môže mať natoľko nepriaznivé účinky, až by to poškodilo zdravie srdca. Experimenty preukázali možnosť odstrániť vinné látky pomocou filtra. Šálka ​​nefiltrovanej kávy obsahuje asi 30-násobok koncentrácie látok zvyšujúcich lipidy (tuky, pozn. red.) v porovnaní s filtrovanou kávou.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/Farknot Architect
 

„Zaujímalo nás, či by tento účinok na cholesterol nemal za následok viac infarktov a úmrtí na srdcové ochorenia. Bolo by však neetické testovať to na ľuďom a nechať ich cielene piť filtrovanú alebo nefiltrovanú kávu. Preto sme pripravili rozsiahlu populačnú štúdiu a o niekoľko desaťročí neskôr oznamujeme výsledky," vysvetľuje.

Výskumu sa zúčastnila vzorka nórskej populácie, celkovo až 508 747 zdravých mužov a žien vo veku 20 až 79 rokov. Účastníci vypĺňali dotazníky o množstve a type skonzumovanej kávy. Údaje sa následne zhromaždili a v analýze sa zohľadnili aj vonkajšie vplyvy, ktoré by mohli znepresniť výsledok ako fajčenie, fyzická aktivita, výška, hmotnosť, vzdelanie, krvný tlak a cholesterol.

Prečítajte si aj: Vyskúšali sme svetlo praženú kávu, prekvapí vás kyslejšou chuťou

Účastníci boli sledovaní približne 20 rokov. Za tento čas zomrelo 46 341 účastníkov, z nich bolo 12 621 úmrtí zapríčinených kardiovaskulárnymi chorobami a z toho bolo 6 202 zapríčinených infarktom.

Profesorka Thelle zdôraznila, že ide o pozorovacie údaje. Ak by ju však orgány verejného zdravotníctva požiadali o radu, znela by takto: „Ľudia, ktorí vedia, že majú vysokú hladinu cholesterolu a chcú s tým niečo urobiť, by sa mali držať čo najďalej od nefiltrovanej kávy vrátane normálnej kávy a kávy z kaviarne. Všetci ostatní milovníci si kávy si ju môžu vychutnávať s čistým svedomím a filtráciou."

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy