15. 06. 2020 14:16 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Keď ste chorí a chcete čo najskôr vyzdravieť, vyhýbajte sa týmto potravinám

Alkohol je samozrejmosť, no niektoré iné jedlá či nápoje vás možno prekvapia.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: rfranca/shutterstock.com

O tom, že jedlo má na uzdravovanie vplyv, určite nikto nepochybuje. Veď silný slepačí alebo hovädzí vývar nám pomáha zbaviť sa vysokej horúčky. Existujú však aj jedlá, ktoré môžu uzdravovanie, napr. pri prechladnutí. Ak chcete byť čo najrýchlejšie fit, týmto desiatim potravinám a pochutinám by ste sa mali vyhýbať oblúkom.

Čipsy, chrumky, hrianky, toasty

Nemali by ste ich jesť, ak vás bolí hrdlo či máte kašeľ. Dôvodom je, že akékoľvek chrumkavé dobroty pôsobia na váš podráždený krk ako šmirgeľ. Ak ich zjete, môžete si mechanicky poškodiť už tak zapálené tkanivá a vaša doba liečenia sa predĺži.

Mastné jedlá

Vyprážané dobroty, slaninu, údené, tlačenku alebo obľúbené bravčové pečené s knedľou a kapustou by ste si mali odoprieť pri zažívacích ťažkostiach. Môžu zhoršovať hnačky, prispievať k zvracaniu, ale aj vyvolať nepríjemný reflux, ktorému hovoríme pálenie záhy.

Ostré korenie a jedlá

Mali by ste naň zabudnúť pri nádche i podráždenom žalúdku. Čili alebo zázvor sú síce prospešné napr. pri vysokej horúčke. Ak máte silnú nádchu, vôbec ich nejedzte a počkajte. Predovšetkým čili vám vďaka kapsaicínu zaručí „silné tečenie z nosa".

Prečítajte si aj: Chcete sa zbaviť bolesti hlavy? Tieto jedlá radšej nejedzte

Naopak, ak chcete, aby sa vám nádcha spustila a nebude vám prekážať, že strávite deň s vreckovkami, potom je ostré jedlo to pravé. Pri podráždenom žalúdka sa vo všeobecnosti vyhýbajte koreneným i ostrým jedlám. Riskujete totiž zhoršenie zdravotného stavu.

Sladkosti

Tie by ste si mali odoprieť v podstate pri akýchkoľvek ťažkostiach, hlavne pri problémoch s črevami. Nepriateľom č. 1 je pri tejto chorobe vysoký obsah cukru. Ten môže dočasne znížiť schopnosť bielych krviniek, bojovať s baktériami a imunitnému systému uzdravovania poriadne sťažíte. Dokonca pri črevných ťažkostiach môže cukor ešte viac podporiť hnačky či zvracanie.

Káva

Pre mnohých ranný života budič, bez ktorého si nevedia predstaviť začiatok dňa. Aj keď sú chorí. Ale, pozor... Kávu by ste mali vynechať prakticky pri akomkoľvek ochorení. Predovšetkým pri horúčkach, podráždenom žalúdku a črevných problémoch.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: Rawpixel.com/shutterstock.com
 

Kofeín v káve spôsobí odvodňovanie a to môže prispieť k dehydratácii organizmu. Pri akejkoľvek chorobe je to posledné, čo chcete. Zvlášť vtedy, ak máte hnačku alebo zvraciate. Pri oboch totiž už tak či tak strácate z tele veľa tekutín. Kávu by ste nemali piť ani vtedy, keď máte horúčku. Ľuďom s citlivejším žalúdkom by ho mohla káva ešte viac podráždiť.

Pomarančový džús

Obľúbený raňajkový nápoj by sme si mali odoprieť pri kašli a boľavom krku. Hoci sa chladný pomarančový džús javí ako skvelý prostriedok pre úľavu pri spomínaných ťažkostiach, problémom je jeho kyslosť. A to i napriek veľkému množstvu vitamínu C. Kyselina citrónová totiž môže už zapálený krk ešte viac podráždiť, prispieť k jeho bolestivosti a spomaliť proces hojenia.

Alkohol

Ten by ste nemali konzumovať pri akejkoľvek chorobe vrátane črevných ťažkostí. Rozhodne zabudnite na radu - „keď si dáš panáka, bude ti lepšie". Opak je pravdou. Rovnako ako káva, aj alkohol telo silno dehydratuje. Navyše zaťažuje pečeň a zažívanie môže prispieť k hnačkám a k vracaniu. Veľkou chybou je tiež piť alkoholické nápoje pri horúčkach, chrípke alebo prechladnutí, píše bety.cz.

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy