Veľký test polotučných mliek. Sú lepšie trvanlivé alebo čerstvé?
Odborníci zisťovali tiež množstvo bielkovín či vápnika, hodnotili ale aj vzhľad, konzistenciu alebo vôňu.

Časopis dTest sa tentoraz zameral na polotučné mlieka. Požiadavka na aspoň 1,5% obsahu tuku niektoré z testovaných vzoriek splnili len tak tak. Odborníci zisťovali tiež množstvo bielkovín či vápnika, hodnotili ale aj vzhľad, konzistenciu alebo vôňu, informuje tn.cz.
Odborníkov z časopisu dTest zaujímalo, či sa nejako líšia mlieka označená ako čerstvé od tých trvanlivých. Do laboratória preto putovalo 15 čerstvých a 10 trvanlivých mliek, všetky boli polotučné a dve z nich bio. Experti nakúpili slovenské, české a jeden chorvátsky výrobok.
Ako prvé laboratória merali tučnosť. Podľa legislatívy musia polotučné mlieka obsahovať minimálne 1,50% tuku. "Polovica mliek však zostala predpísanému minimu pár stotiniek dlžná a hodnotu 1,50% a viac sme zistili len u 12 z 25 vzoriek," uviedla šéfredaktorka dTeste Hana Hoffmannová.
Najnižšiu tučnosť testy ukázali u slovenského výrobku Tami Tatranské Bio mlieko. Po tučnosti kontroloval časopis množstvo bielkovín, ktorých bolo najviac v trvanlivom Tesco mlieku UHT. Stanovených požiadavkám ale vyhoveli všetky vzorky.
Rovnako tomu bolo aj u obsahu vápnika. Najnižšiu hladinu dTest zaznamenal u trvanlivého mlieka značky Madeta, naopak najviac vápnika obsahovalo čerstvé mlieko Milkin.
Najväčšie rozdiely medzi čerstvými a trvanlivými mliekami ukázal mikrobiologický rozbor. Hoffmannová upozornila, že čerstvé mlieko prechádza tepelným ošetrením, ktoré zlikviduje väčšinu žijúcich mikroorganizmov. Niektoré v ňom ale predsa len zostanú, kým v trvanlivom nie.
"U nadojeného surového mlieka sa celkový počet mikróbov v mililitri môže pohybovať až okolo 50 000 organizmov. U nami testovaných vzoriek trvanlivého mlieka sme vo všetkých prípadoch zistili čistú nulu. U čerstvých mliek sa potom zhodne objavila hodnota menšia ako 10," oznámila šéfredaktorka.
Po rozboroch už prišlo na rad "senzorické hodnotenie" vzhľadu, konzistencie, chute a vône. Posudzovatelia sa zamerali na mliečne usadeniny a ďalšie chyby aj na nežiaduce horkastú alebo slanú chuť. Všetky mlieka v hodnotení obstáli, aj keď tie čerstvé o niečo lepšie.
"V celom teste spolu dokázalo čerstvé aj trvanlivé mlieko držať krok. Najvýznamnejšie sa líšila spomínaná mikrobiologická čistota. Výsledky senzorického hodnotenia potvrdili, že čerstvé mlieko o niečo lepšie chutí. Trvanlivé mlieka mali častejšie problémy s konzistenciou a lahodnosťou chuti," zhodnotil dTest.
Kompletné výsledky testu nájdete TU.
Komentáre ( 0)