01. 08. 2020 20:20 | ŽILINA/TV Markíza

Zmarilo grilovačku počasie? Poradíme vám, ako dodať dymovú chuť mäsu hoc aj na dvojplatničke

A pripojíme aj zopár ďalších grilovacích tipov od odborníkov.

Dym.
Dym. Foto: TV Markíza

Toto leto praje podujatiam v exteriéri len striedavo. Čo ak ste si naplánovali grilovačku, pozvali priateľov, no prekvapí vás lejak? Odborníci nám prezradili, ako to zvládnuť aj doma na výbornú, hoci aj na dvojplatničke. A nebude pritom chýbať ani príjemná dymová chuť.

Začnime u mäsiara. Ten presne vie, kde ľudia robia pri grilovaní najväčšie chyby. Do marinád pridávame soľ, ktorá mäso vysuší. Alebo sme nedočkaví a chceme jesť hneď, ako porciu zložíme z roštu.

„Mäso po ugrilovaní je dobré nechať odpočinúť, hoci sa nám zbiehajú slinky. Aspoň dve tri minútky počkajte," radí mäsiar Boris Halaj.

Vysvetľuje to na príklade bravčovej panenky. Podomácky ju opiekol na panvici. Jeden kúsok nechá odpočívať v alobale, druhý začne krájať hneď po upečení.

Ak sme nepočkali, mäso nemuselo dôjsť a ak sme ho navyše prekrojili, šťava vytečie a mäso bude gumové. To, ktoré sme nechali odpočívať, vyzerá oveľa lepšie. Doma si môžete urobiť aj burger.

Ak doma nájdete pár iných kúskov rôzneho nespotrebovaného mäsa, stačí ho nakrájať a zomlieť. Dôležitý je vraj pomer chudého a mastného mäsa.

„Mal by byť 80 ku 20. To znamená, 80 percent chudých častí a 20 mastných," vysvetľuje Halaj.

Nezabudnite ochutiť soľou, korením, cesnakom a dobre premiešajte.

Presuňme sa k šéfkuchárovi. Ten nás presvedčí o tom, že aj grilovačka v byte môže mať príjemnú chuť dymu.

„Môžeme použiť niečo, čo má každý doma. Je to takýto paráčik na knedle. Určite to poznáte," ukazuje Vlado Lokšík zo Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.

Filety zo pstruha či zubáča sa s trochou byliniek na sitku nielenže pripravia, ale aj sa aj zaúdia. Na spodok hrnca dáte piliny z ovocného stromu a trochu ich zvlhčíte.

„Plyn, či elektrika, alebo to budeme robiť u babičky na šporhelte, kde kúrime drevom - je to úplne jedno," dodáva Lokšík.

Takto môžeme zaúdiť kuracinu ale aj upečenú celú makrelu, ktorú previažeme špagátom, aby sa zmestila do hrnca i na tanier.

Tipy a triky na grilovanie si môžete pozrieť v reportáži Mariána Lechana:

 
 

Celé Televízne noviny nájdete na Markíza Plus.

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy