04. 08. 2020 11:31 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Máte doma prezreté banány? Top recepty, v ktorých chutia dokonale

Ich príprava trvá iba pár minút.

Zrelý banán.
Zrelý banán. Foto: shutterstoc.com/PHILIPIMAGE

Banány veľmi rýchlo zrejú, a tak hlavne v lete nie je núdza o niekoľko prezretých kúskov. Niektorí ľudia ich automaticky vyhadzujú, aj keď je to veľká škoda. Existuje totižto veľa receptov, v ktorých ich môžete spracovať.

Zmrzlina

Budete potrebovať: 4 zrelé banány, 3-4 lyžice mlieka, 2 lyžice opekaných vločkových mandlí, 2lyžice čokoládovej alebo karamelovej polevy

Postup: Banány nakrájajte na malé kúsky, poukladajte na dno nejakej nádoby a dajte na hodinu do mrazáku. Po hodine ich vyberte, hoďte do kuchynského robota, dajte tam mlieko a mixujte pokiaľ sa nevytvorí krémová textúra. Tú nalejte do nádoby, či misiek, polejte polevou a posypte mandľami.

Banánová zmrzlina.
Banánová zmrzlina. Foto: shutterstoc.com/Liliya Kandrashevich
 

Flapjacks

Budete potrebovať: 50g masla (plus ešte trochu navyše na pomazanie), 2 lyžice hladkého arašidového masla, 3 lyžice medu (prípadne javorového sirupu), 2 zrelé banány, 1 jablko, 250 g ovsených vločiek, 85g sušených marhúľ (prípadne sliviek, brusníc a pod.), 100g hrozienok a 85 g semiačok (slnečnicové, tekvicové a pod.)

Postup: Nachystajte si malý 20 cm plech, dajte naň papier na pečenie, potrite ho maslom a zapnite rúru na 160 stupňov Celzia (s ventilátorom stačí aj 140 stupňov)

Do malého hrnca si dajte maslo, arašidové maslo a med (javorový sirup) a zohrievajte ich pokiaľ sa neroztopia. Následne pridajte rozpučené banány, nastrúhané jablko a 100 ml vody. Všetko premiešajte.

Prečítajte si aj: Ako spracovať huby? Rady starých mám sa vracajú do našich kuchýň

Ovsené vločky, sušené ovocie a semiačka nasypte do veľkej misky. Vylejte tam zmes z hrnca a vymiešajte jenu zmes. Tú následne presypte do vymasteného plechu, zarovnajte vrch a dajte do rúry. Pečie sa to približne 55 minút, pokiaľ nevznikne na vrchu zlatistý povrch.

Lievance

Potrebujete: 2 zrelé banány, 100 g mandľovej múky (prípadne hladkej), 2 ks vajcia, vanilkový cukor (podľa chuti), 1 lyžička kypriaceho prášku

Banánové lievance.
Banánové lievance. Foto: shutterstoc.com/vanillaechoes
 

Postup: Všetko dajte do vyššej nádoby a rozmixujte ponorným mixérom. Vzniknúť by vám mala hustá hmota. Z nej spravíte na vyhriatej panvici lievance. Odporúčame podávať s javorovým sirupom, šľahačkou a čučoriedkami.

Pečené banány

Potrebujete: 4 zrelé banány, 64 g čokoládových krúžkov (nazývaných aj gombíkov, kupujú sa na polevu), vanilková zmrzlina

Postup: Zapnite si rúru na 200 stupňov Celzia, s ventilátorom postačí na 180 stupňov.

Prečítajte si aj: Pripravte si chutné pizzové cesto len z dvoch základných ingrediencií.

Banány nechajte v šupke. Pozdĺž jednej strany narežte banán. Pozor si dávajte aby ste ho neprerezali až na druhú stranu. Pozdĺž rezu naukladajte čokoládové kolieska. Následne banán dajte do alobalu a spravte z neho balík. Poukladajte balíky na plech a pečte približne 25 minút. Podávajte ich s kopčekom vanilkovej zmrzliny.

Muffiny

Potrebujete: 2 hrnčeky ovsených vločiek, 2 zrelé banány, 2 vajcia, 1 grécky jogurt (alebo biely jogurt), 2 lyžice medu, ½ balíka kypriaceho prášku do pečiva, ½ lyžičky jedlej sódy, vanilkový cukor, štipka soli

Banánové muffiny.
Banánové muffiny. Foto: shutterstoc.com/minadezhda
 

Postup: Zapnite si rúru na 200 stupňov Celzia. Naukladajte si košíky na plech a vymastite ich.

Všetky ingrediencie dajte do vyššej nádoby a rozmixujte ponorným mixérom. Vznikne vám hmota, ktorú lyžicou naberajte a dávajte do vymastených muffinových košíkov. Na vrch si môžete dať nasekanú čokoládu a orechy. Pečte 15 až 20 minút.

Smoothie

Potrebujete: zrelý banán a zvyšok je už na vás, odporúčame orechy, mango a čučoriedky, vodu/mlieko

Postup: všetko nakrájajte do smoothie mixéru (prípadne dajte do nádoby), dajte asi 1 dcl vody/mlieka a rozmixujte (v nádobe môžete aj ponorným mixérom). Ak je zmes príliš hustá, pridajte ešte vodu.

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy