14. 08. 2020 06:00 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Neviete, čo máte pripraviť na večeru? Štyri recepty na lacné a rýchle zeleninové placky

V kuchyni nestrávite ani trištvrte hodinu.

Placky.
Placky. Foto: shutterstoc.com/Elena Shashkina

Občas každá žena hľadí do chladničky a hľadá inšpiráciu na večeru. V prípade, že netúžite po ničom ťažkom a zeleninový šalát ste mali predošlý celý týždeň, určite by vás potešilo nejaké rýchle varenie.

A keďže v lete nie je núdza o čerstvú zeleninu a po pandémii koronavírusu aj túžba po lacnom varení, prinášame vám tipy na zeleninové placky.

Cvikla

Budete potrebovať: 2 ½ hrnčeka nahrubo nastrúhanej cvikly, 1 veľkú nakrájanú cibuľu, 3 vajcia, 6 lyžíc hladkej múky, soľ a čierne korenie

Cviklové placky.
Cviklové placky. Foto: shutterstoc.com/Shebeko
 

Postup: V kovovej miske (plastová sa vám môže zafarbiť od cvikly) zmiešajte cviklu, cibuľu, vajcia a hladkú múku. Keď sa vám spoja do jednej zmesi pridajte soľ a čierne korenie. Následne si rozohrejte panvicu, potrite si ju a naberačkou (prípadne lyžicou) vytvarujte placky. Opečte ich z každej strany pokiaľ nebudú chrumkavé.

Tip: Na potretie môžete použiť aj olivový olej alebo maslo. Pre zdravšiu variantu môžete tiež nahradiť múku zemiakovým alebo kukuričným škrobom.

Cuketa a cícer

Budete potrebovať: 400 g cíceru, 1 nahrubo nastrúhanú cuketu, 1 nakrájanú cibuľu, kôru z ½ citróna, 50 g hladkej múky, ¼ lyžičky prášku do pečiva, 2 vajcia, 2 lyžice mlieka, hrsť kôpru, soľ a čierne korenie

Cuketové placky.
Cuketové placky. Foto: shutterstoc.com/Cesarz
 

Postup: Podľa návodu uvarte cícer a následne ho zlejte z vody. Dajte ho do kuchynského robota a nahrubo nasekajte. Zmiešajte v miske cuketu, cícer, cibuľu, nasekaný kôpor, citrónovú kôru, múku, prášok do pečiva, vajcia a mlieko. Potom ochuťte zmes soľou a čiernym korením. Rozpáľte si panvicu, potrite, vytvarujte si zo zmesi placky a z každej strany ich 1-2 minúty opekajte.

Tip: Cícer sa dlho varí, aby ste naozaj mali rýchlu večeru, môžete si ho pripraviť v tlakovom hrnci alebo si ho kúpiť už uvarený v konzerve.

Kyslá kapusta

Budete potrebovať: 300g kyslej kapusty, 500 g hladkej múky, 1 vajce, 5 lyžíc smotany na šľahanie, soľ a mletú rascu

Kapustové placky.
Kapustové placky. Foto: shutterstoc.com/Kiian Oksana
 

Postup: Zapnite si rúru a nastavte si teplotu 200 stupňov Celzia. Z kyslej kapusty zlejte vodu a nakrájajte ju na menšie kúsky. Následne v miske zmiešajte všetky ingrediencie. Na plech dajte papier na pečenie, potrite ho a vytvarujte si na ňom placky. Potom ich dajte na približne pol hodinu piecť do rúry.

Brokolica a syr (titulná fotografia)

Budete potrebovať: 1 brokolicu, 100 g nastrúhaného syru, 2 vajcia, 1 lyžicu polohrubej múky a strúhanku

Postup: Brokolicu nakrájajte na menšie časti a povarte ju. Medzitým si nastrúhajte syr. Keď bude brokolica hotová, zlejte vodu. Po tomto kroku ju buď pokrájajte na ešte menšie kúsky alebo pučidlom na zemiaky popučte a dajte do misky. Pridajte syr a zmiešajte ho s vajíčkom a múkou. Mala by vám vzniknúť hmota, z ktorej viete vytvarovať placky. V prípade, že sa vám bude rozpadať, pridajte strúhanku. Nakoniec placky opečte na panvici, píše blesk.cz.

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy