27. 08. 2020 12:12 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Zapácha vám chladnička? Poradíme vám, ako s tým zatočíte

Účinné sú iba dve rady.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: Pixel-Shot/shutterstock.com

Vrátili ste sa z dovolenky a zapácha vám chladnička? Možno vám splesnivela zelenina, pokazila sa šunka, zaniesol sa odtokový kanál, alebo ste tam mali korenisté jedlo. So zapáchajúcou chladničkou sa stretol už každý.

Ani moderné kombinované chladničky s radou rozumných funkcií sa nevedia obrániť pred zápachom. Práve preto vám s portálom prostreno.cz poradíme, ako s tým rýchlo zatočíte.

Pravidelné čistenie

Nepríjemného zápachu v chladničke vás zbaví dôkladne vyčistenie chladničky. Zamerajte sa na všetko, police, steny aj odtokový kanál. Dajte stranou chemické prípravky a siahnite po obyčajnom octe s vodou a jarou. Ako na to?

Prečítajte si aj: Cibuľa je malý zázrak. Toto sú jej pozitívne účinky, o ktorých ste určite nevedeli

Chladničku je potrebné vypnúť, vyprázdniť a následne všetko utrieť. Nevynechajte ani škáry a gumové tesnenie. Skontrolujte, či nie je upchatý odtokový kanál a prípadne ho uvoľnite špáradlom.

Nakoniec chladničku utrite do sucha a nechajte aspoň hodinu otvorenú. Potom ju znovu zapnite a naplňte potravinami.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: Andrey Armyagov/shutterstock.com
 

Pohlcovač pachu

V chladničke máte veľa aromatických potravín, akými sú syry, bylinky, údeniny. Majte ich vždy poriadne zabalené, či už vo vrecku alebo v dóze.

Zeleninu ani ovocie nikdy neumývajte predtým, ako ich dáte do chladničky. Predĺžite im tým čerstvosť a životnosť.

Prečítajte si aj: Zaujímavé recepty z uhoriek. Ktorý vyskúšate ako prvý?

Zápachu pomáhajú predchádzať aj pohlcovače pachu. Dajte na babské rady a vložte do chladničky sódu bikarbónu, kypriaci prášok alebo rozkrojený citrón. Stačí ich len položiť na tanier a jedenkrát týždenne vymeniť.

Raz za čas potrebuje generálne upratovanie každá chladnička, ideálne raz do mesiaca. A to aj v prípade, keď z nej zápach nejde. Utrieť zvyšky potravín z poličiek by ste však mohli na rýchlo aj každý týždeň. Predĺžite tak životnosť nielen spotrebiču, ale aj čerstvosť potravín.


VIAC Z My ženy