04. 09. 2020 13:00 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Flexitariánstvo je "in" medzi celebritami. Vyskúšate ho aj vy?

Pri tomto stravovaní je veľmi dôležitá vyváženosť.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/Antonina Vlasova

Flexitariánstvo je v našich končinách menej známy výraz, ktorý existuje už niekoľko rokov. Čo to teda je? Ide o stravovací štýl, pri ktorom jete prevažne vegetariánsky, ale občas si dáte aj to mäso.

Pri výbere mäsa a mäsových výrobkov však hľadíte na jeho pôvod, aby nebol z veľkovýroby, ale z farmy alebo ekochovu.

Pri tomto stravovaní je veľmi dôležitá vyváženosť, zdravá strava, ale zároveň aj ohľaduplnosť k zdrojom našej planéty. Niektorí zástancovia sa dokonca stravujú aj vegánsky.

Prečítajte si aj: Vedie vás stres k prejedaniu a konzumovaniu nezdravých jedál? Zastavte to, kým nie je neskoro

Z celebrít sú fanúšikmi flexitariánstva Cameron Diaz, Gwyneth Paltrow, Richard Gere, speváčka Beyoncé, módna návrhárka Stella McCartney, svetoznámy kuchár Jamie Oliver alebo rapper Jay-Z.

Mäso

Obmedzenie konzumácie mäsa so sebou prináša niekoľko pozitívnych účinkov. Zníži sa napríklad riziko vzniku cukrovky, niektorých druhov rakoviny aj ochorení.

„U ľudí dodržiavajúcich tento stravovací štýl je jednoznačne nižší výskyt obezity, nádorových a kardiovaskulárnych ochorení," vyjadril sa o vegetariánoch odborník na vplyv výživy na ľudské telo Pavol Suchánek.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/nito
 

O flexitariánstve existuje dokonca aj štúdia. Podujala sa na nej American Heart Association, ktorú zverejnili pred piatimi rokmi. Do štúdie sa zapojilo 450-tisíc Európanov, ktorých desať rokov sledovali lekári. Odborníci zistili, že ľudia, ktorých strava je aspoň zo 70 percent tvorená rastlinnými produktami, majú v porovnaní s mäsožravcami o 20 percent menšie riziko úmrtí na ochorenia srdca a ciev.

Ukázalo sa, že flexitariáni sú aj o 15 percent štíhlejší a žijú o takmer štyri roky dlhšie.

Ekológia

Okrem zdravotných výhod prinášajú flexitariáni aj ekologické benefity. Vysoká produkcia mäsa má v súčasnosti podľa odborníkov na svedomí produkciu až 15 percent všetkých emisií. Znížený podiel mäsa v strave je tak aj príkladom zodpovedného správania sa k našej planéte.

Prečítajte si aj: Zdravé a rýchle recepty na raňajky. Doprajte si trošku zmeny

Stravovacie návyky flexitariánov sú jednoduché a flexibilné. Človek je všežravý, nepotrebuje konzumovať také množstvo mäsa, ako je v súčasnej dobe zvykom.

Strava je teda založená na vysokom príjme zeleniny a ovocia, celozrnného pečiva a strukovín. Konzumácia mäsa a mäsových výrobkov je menej častá.

Flexitariáni zároveň ctia etickú stránku konzumácie mäsa, práve preto si vyberajú mäso z fariem, bio mäso alebo konzumujú jedlo len v kvalitných reštauráciách, píše portál zeny.cz.

Komentáre ( 0)


VIAC Z My ženy